avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O functie in CIM dar alte atributii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O functie in CIM dar alte atributii

Buna ziua.
In CIM am trecuta o functie dar de mai bine de un an am ocupat alt post fara a avea un act aditional la CIM de schimbare functie sau o decizie incheiata intre parti.Am fost concediata cu art.65 alin 1 dar postul pe care il ocupam in momentul concedierii nu a fost desfiintat.Este legala aceasta concediere daca pot dovedii ca postul nu a fost desfiintat si pot dovedii de asemenea cu semnatura mea pe anumite acte ca in momentul concedierii aveam aceste atributii chiar daca nu exista nimic semnat intre mine si patron ca mi-a atribuit obligatiile acestui post?
Eram singura persoana din firma pe acel post.Firma nu putea desfiinta postul.Ma ocupam de pontaje,calcul salarii,declaratii...etc.
Angajatorul avea alte obligatii fata de mine inaintea prezentarii preavizului sau a fost corecta si legala prezentarea directa a preavizului fara alte comentarii in afara precizarii ca a decis acest lucru datorita situatiei economice financiare de moment spunand-umi sa-l semnez direct fara a avea sansa la incercarea de combatere a somajului ( micsorarea timpului de lucru sau alte incercarii) ?Pe postul ce-l acupam in acel moment a fost angajata alta persoana la doua zile dupa intrarea mea in preaviz.Mentionez ca nici cele 4 ore pe zi in perioada preavizului nu am mai avut voie sa lucrez spunand ca nu este nici o problema daca nu mai vin .Perioada preavizului mi-a platit-o corect calculata( 8 ore / zi).
Daca luam in considerare functia din CIM,pe aceasta functie fiind incadrate mai multe persoane, la decizia de concediere nu trebuia sa se tina cont de vechimea salariatilor si beneficiile aduse de fiecare in parte firmei?
Daca in CIM si CCM nu sunt specificate salarii compensatorii si nici spor de vechime pot beneficia de aceste conform CCM pe tara?
Am 14 ani vechime si nu mi-a dat niciodata spor de vechime acesta nefiind inclus nici in salariu de baza.

Multe multumirii.

adiana_20

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:31, 14 Octombrie 2009
1. Mai intai va intreb de ce denuntati toate aceste nereguli abia acum cand va concediaza? Poate le-ati fi rezolvat mai demult daca ati fi vorbit despre asta cu angajatorul.
2. Angajatorul poate desfiinta orice post daca interesele firmei sale o cer, este prerogativa sa. Si riscul este tot al sau.
3. Daca dvs. credeti ca nu s-a respectat legea in cazul concedierii dvs., puteti contesta decizia de concediere la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. In cadrul procesului puteti cere si sporul de vechime si celelalte drepturi neacordate.
In primul rand doresc sa multumesc D-lui Tudor Valeriu pentru raspuns.
Nu am stiut pana acum ca avem dreptul la spor de vechime chiar daca acesta nu este specificat in CIM sau in CCM al unitatii iar daca stiam si as fi cerut asta pana acum sigur nu imi era acordat si ma mai dadea si afara.Va spun asta pentru ca de cate ori sa specificat de catre angajat de o lege noua aparuta in favoarea salariatului i se spunea direct ca daca nu este prevazut in CCM al unitatii acel lucru nu sunt obligati la nimic si daca nu ne convine poarta este a noastra asa ca tot in instanta am fi ajuns si am fi ramas si fara servici mult mai devreme.
Nu mi-ati specificat nimic de modul direct ce la avut la inmanarea preavizului.
Va intreb pentru ca mi sa parut prea dur modul de instiintare.
Eu stiu situatia de acolo si sunt sigura ca este altceva la mijloc dar nu ma interesat asta.Am luat de bun doar art.cu care mi-a fost prezentat preavizul cu toate ca stiam ca este o mare minciuna.
Se poate lua in calcul art.166 alin 2 din Codul Muncii in solicitarea platilor salariale neacordate de angajator cu conditia ca aceasta sa reiasa din calculul salarial sau tot pe trei ani ramane valabil?

multumesc inca o data

adiana_20
1. Nu toti angajatorii dau dovada de tact si diplomatie in relatiile cu salariatii. In momentul in care stiu bine ca este ceva pe langa sau la limita legii prefera sa-si ascunda capul in nisip. Daca era om serios putea sa va cheme sa va spuna ca situatia economico-financiara este precara si a hotarat desfiintarea postului ocupat de dvs.
2. Deoarece stiti de acum ce sume are sa va dea aveto tot timpul sa cereti banii in maxim 3 ani. De ce vreti sa prelungiti acest termen? Cu cat lungiti boala cu atat aveti sanse mai mici.
Nu vreau sa prelungesc dar doream sa stiu in instanta pe ce perioada sa-mi cer drepturile.Eu am o vechime totala in munca de 14 ani,toti acesti ani avandui in aceasta firma.La art.166 alin 1 spune ca pot cere drepturile pe 3 ani in urma dar la alin 2 daca am inteles bine specifica faptul ca, daca se poate dovedii prin calculul salarial neacordarea anumitor drepturi acestea se pot cere pe toata perioada lucrata ?

multumesc frumos

aniana_20
1. Cititi cu atentie art.166 din Codul muncii:
Art. 166. - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.

2. Dvs. nu aveti aceasta recunoastere din partea angajatorului (debitor), asa ca mergeti pe 3 ani de la nasterea fiecarui drept.
3. Puteti sa cereti in instanta si pe mai mult timp in urma dar nu cred ca aveti sanse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in justitie a mai multor salariati pentru recuperare drepturi salariale corina_alice corina_alice Buna ziua, Un grup de angajati vor sa initieze o actiune in justitie pentru recuperarea sporului de vechime neacordat incepand cu anul 1993 si pana in ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului la reintoarcerea din cic Buna seara. Pe 05 august ar trebui sa reincep serviciul dupa doi ani de cic,am trimis intiintare si am fost chemata pentru a discuta cu noua conducere(intre ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)