As dori câteva păreri referitor la modul in care trebuie sa acţionez pentru cazul prezentat în continuare. Este vorba de o „problemă” cu punerea în posesie şi emiterea titlului de proprietate în baza legii 18/1991. Îmi cer scuze anticipat pentru textul lung, şi mulţumesc celor care „se încumetă” sa-l parcurgă.
Proprietarul de drept al terenului este bunica soţiei, care are în prezent 85 de ani, este văduva şi are 6 copii. În august 1962 au fost obligaţi să înscrie în Gospodăria Agricola Colectiva terenul pe care îl deţineau. Suprafaţa totala este de 2,62ha, repartizata in 4 loturi (jumătate intravilan, jumătate extravilan), aşa cum reiese din registrele agricole. La vremea respectivă, deşi terenul fizic se afla pe raza administrativă a comunei Teişani, el a fost înscris în GAC Drajna (bănuiesc că acolo se înfiinţase GAC, iar în Teişani nu exista încă). Între anii 1962 – 1989, au existat nişte schimburi de terenuri între aceste 2 comune (probabil pentru comasarea unor terenuri), astfel încât în prezent terenurile respective se afla tot pe raza comunei Teişani.
După apariţia Legii 18/1991, dânşii au făcut la Primăria Drajna cerere şi au primit o adeverinţă prin care li s-a stabilit dreptul de proprietate pt. 2,62ha. Cum terenul respectiv nu se mai afla pe raza comunei Drajna, este clar ca nu mai pot fi puşi in posesie pe terenul respectiv. Din câte am înţeles eu, dânşii s-au judecat (prin ’92-’93) cu persoana care ocupa acum acel loc, şi au pierdut (cred ca au fost greşit informaţi sa facă aşa ceva); eu am cunoscut-o pe soţie prin ’99, şi nu am fost implicat în problema asta cu terenul, pentru ca ei tot aşteptau ca acea comisie să identifice un teren şi să-i cheme.
În anul 2006, am făcut o cerere la primărie prin care le-am cerut sa identifice o suprafaţă de teren echivalentă şi să îi pună în posesie şi să emită titlul de proprietate. Răspunsul lor a întârziat, şi nici rezolva nimic, precizând ca „Urmează ca in perioada următoare sa primiţi un alt răspuns” si in plus sa identificam noi o suprafaţa in nu ştiu ce punct, care nu a existat niciodată…
Recent am „reluat” studiul acestei probleme. Am mers la ANRP, să cerem o părere. Domnul cu care am vorbit, foarte amabil de fel, mi-a spus ca este foarte posibil ca să nu mai putem să primim acel teren, deoarece nu au depus o cerere si după apariţia legii 247/2005, şi probabil am putea obţine despăgubiri în bani. Totuşi, având în vedere ca dânşilor le-a fost recunoscut dreptul de proprietate în baza legii 18, şi nu aveau de solicitat o suprafaţă mai mare, peste limita recunoscută de legea 18, nu văd rostul unei alte cereri, mai ales ca ei au fost puşi în posesie „provizoriu” cu 1 ha de fâneaţa.
Pentru lămuriri suplimentare, am sunat şi am discutat telefonic şi la Primărie. Dânşii mi-au spus că trebuie sa aşteptam să fie puşi în posesie toţi proprietarii din comuna Drajna (bunica soţiei locuieşte în prezent în Măneciu, tot Prahova), şi apoi „sa vadă ce rezerve le rămâne” şi dacă mai au teren. În plus, comisia de fond funciar din Drajna, a fost dizolvata/desfiinţata din toamna anului 2008, prin ordinul prefectului, şi nu a mai fost înfiinţată de atunci (?!?); mi s-a mai spus că comisia se mai întruneşte cam o data pe săptămâna , dar am dubii ca poate emite ceva, nefiind înfiinţată prin ordinul prefectului.
Ce m-am gândit eu să fac:
a. În baza legii privind accesul la informaţiile publice, să solicit atât primăriei Drajna cât şi Teişani, lista cu terenurile care au făcut obiectul unor schimburi între cele 2 comune.
b. Tot în baza aceleaşi legi, să cer primăriei comunei Drajna situaţia cu suprafeţele de teren pe care le deţine primăria şi care nu fac obiectul unor cereri de retrocedare (din câte am citit, legea 247-2005 prevedea un termen de depunere a cererilor, aşa că după trecerea acelui termen nu mai pot apare cereri noi, deci cele care au fost depuse, alea sunt…)
c. După ce am aceste date, să solicit Comisiei de Fond Funciar o audienţă în vederea identificării unei suprafeţe din suprafeţele deţinute de primărie si neafectate de cereri de retrocedare (mă gândesc că ar trebui să fie teren liber din cel care a fost schimbat intre comune)
Acum, eu neavând treaba cu dreptul, va rog sa ma lamuriti cu următoarele:
1. Este adevărat ca era obligatoriu ca ei sa depună cerere si in baza legii 247/2005, iar faptul ca nu au depus echivalează cu faptul că renunţă la terenul acela?
2. Dacă răspuns de mai sus este negativ, este corectă practica adoptată de comisie, in sensul ca trebuie sa fie pusi in posesie mai intai locuitorii comunei_Eu n+am găsit nimic in lege in sensul asta.
3. Daca Comisia de fond funciar din Drajna a fost desfiinţata, ma pot adresa in alta parte, la comisia judeţeana?
Cererea de recnstuire a dreptului de proprietate pentru cei care nu au fost pusi in posesie trebuia intr-adevar depusa conform Legii nr. 247, o astfel de cerere aacum este tardiva. Punerea in posesie agreata de3 comisie nu are nici o baza legala ci mai degraba se bazeaza pe o oportunitate. Va puteti desigura adresa Comisie judetene de fond funciar, insa in situatia dv. ar fi indicat sa solicitati acestei comisi sa vi se reconstituie terenul prin oridn al prefectului
Multumesc de raspuns! Inteleg ca recomandarea dvs. ar fi sa solicit Comisiei Judetene de Fond Funciar, reconstituirea terenului prin ordin al Prefectului. Aceasta reconstituire "ar ţine loc" de cererea pe care danşii nu au depus-o în baza legii 247/2005 ? Îmi puteţi indica o lege/regulament unde este prevăzută această procedură?
Eu am citit Legea 247/2005, si singura prevedere legata de termenul de depunere al cererilor, am gasit-o la Titlul VI, art III:
"Persoanele fizice şi persoanele juridice pot formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferenţele de suprafaţă ce pot fi restituite conform prezentei legi, până la data de 30 noiembrie 2005"
După cum am spus, eu nu am studii juridice, si am interpretat textul de mai sus ca adresânduse celor care nu au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, pâna la momentul emiterii legii.
...Ordinul prefectului, conform legii 18/1991, se emite doar pentru suprafata aferenta curtii de locuit, nu pentru terenul din camp!!
Cine a facut cererea in 1991 introduce actiune in justitie in vederea obligarii in solidar a comisiilor locale Drajna si Teisani, a comisiei judetene Prahova si a OCPI Prahova, pentru reconstituirea dreptului de proprietate, punerea in posesie si emiterea titlului de proprietate aferent. Actiunea este scutita de la plata taxei de timbru si va fi insotita de dovada depunerii cererii din 1991 in baza legii 18/1991, copii ale actelor de stare civila si dovada dreptului de proprietate anterior colectivizarii (extras registru agricol 1959-1963, extras registru CAP - exista la primarie). Actiune se depune la judecatoria Valenii de Munte, careia ii sunt arondate atat comuna Drajna, cat si Teisani.
Succes!