Buna ziua! Firma la care lucrez are sediul in Bucuresti insa eu lucrez la punctul de lucru unde am domiciuliu. Aici isi incheie contractul in luna martie urmand sa bage tot personalul in somaj pana la urmatoarea licitatie care nu se stie cand va avea loc. Concediul de crestere copil de 2 ani se termina la 5 iulie insa eu vroiam sa ma intorc cu 2 luni mai devreme pt a beneficia de acei bani in plus la salariu. Unde ma intorc daca firma baga tot personalul in somaj?
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Buna ziua! Multumesc pentru raspuns. Mai am o nelamurire. Singurul punct de lucru al firmei in localitatea in care locuiesc este cel care isi incheie activitatea in luna martie prin terminarea contractului. Exista posibilitatea ca societatea sa mi ofere un alt loc de munca la un alt punct de lucru care sa fie in alta localitate, fapt care nu mi convine pt ca va presupune ca eu sa fac naveta. Ce pot face in sensul acesta? Mai mult decat atat daca fac cerere la inceputul lunii martie cand inca e in vigoare contractul si ma intorc la munca si beneficiez de acel stimulent financiar o luna cat muncesc iar din aprilie ma baga in somaj presupun ca acel stimulent il pierd nu? Vorbesc de suma care se acorda in plus la salariu pt ca ma intorc mai devreme la munca, suma care se acorda pana face copilul 3 ani.
Ok. Multumesc mult pt raspunsuri. Mai am o ultima intrebare. Daca in perioada somajului raman insarcinata cu al doilea copil dupa nasterea acestuia mai beneficiez de indemnizatie crestere copil? Care este formula de calcul? O zi buna va doresc!
Cic
NKL2111
Buna ziua,
Eu sunt in cic pana in noiembrie, mi am ales varianta cu 1 an si zilele acestea m au sunat de la serviciu sa mi spuna ca punctul de lucru unde imi ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie
moni89
Buna dimineata, am si eu nevoie de cateva lamuriri va rog.
Sunt in concediu crestere copil, va trebui sa imi reiau activitatea in luna iulie a.c pentru a ... (vezi toată discuția)