Sunt obligate firmele sa faca publicitate locurilor vacante, macar la Fortele de Munca? Li se aplica urmatoarele litere de lege?
Legea nr. 76/2002
Art. 113. - Constituie contraventie urmatoarele fapte:
h) necomunicarea datelor si informatiilor solicitate in scris de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru indeplinirea atributiilor sale prevazute de lege.
Art. 10. - (1) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
Ceea ce ati arata constiuie un aspect al masurilor active de combatere a somajului si a stimularii ocuparii fortei de munca iar cei indreptatiti sa aplice sanctiuni contraventionale sunt inspectorii de munca numai ca nu am auzit de asemenea amenzi contraventionale in practica
Respectivele obligatii exista intr-adevar numai ca nu sunt aplicate! Iar controlul este foarte greu de realizat datorita faptului ca nu exista o parte interesata sa sesizeze incalcarea prevederilor legale la ITM! Atat angajatorul , cat si angajtul nou nu au nici un interes! Concluzia: relativa inaplicabilitate!
Cert e ca se rezolva cu o sesizare la ITM. Partea cu adevarat grea e sa probezi daca ITM si-a facut treaba dupa opinia mea.
Pe mine ma intereseaza ca firmele sa publicizeze locurile de munca, si pe oricine fara relatii. Problema e ca nu se aude de vacantarea locului fiindca se deschide si se umple imediat prin relatii, respectiv se schimba ocupantul prin aceeasi metoda, fara publicizare, sau publicizarea apare sporadic pentru o zi, pentru ca apoi sa auzi daca suni ca nu mai e vacant postul. Cei care vacanteaza posturile (angajatii) insa stiu de ele. Exista si posibilitatea marginala sa mergi pe firul legii in sensul ca angajatorul privat chiar, din moment ce se obliga dispuna de procedee de angajare impartiale conform legii, sa fie constrans sa te angajeze fiindca esti cel mai bun candidat (mai ales daca esti singurul :)) ) . mai sunt si o sumedenie de prevederi cu privinta la vacantarea locului de munca, publicizarea la fortele de munca, someri.
1. Ceea ce spuneti dvs. este valabil, in special, pentru institutiile statului, unde este obligatoriu ca posturile sa fie scoase la concurs.
2. La societatile private angajatorul amgajeaza pe cine vrea el, cu sau fara concurs sau examen. Riscul este al lui. O face pe banii lui nu pe bani publici. Singura obligatie este sa anunte locul vacant la AJOFM. In practica se obisnuieste ca "Situatia locurilor vacante" sa se inainteze in acelasi timp cu solicitarea dispozitiei de repartizare.
Anunt angajare
eliza100
Buna seara
Doresc sa cunosc daca societatile private au obligatia atunci cand angajeaza salariati sa organizeze concurs sau sa publice anuntul de angajare in ... (vezi toată discuția)