avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata pentru sarbatorile legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata pentru sarbatorile legale

Buna ziua, am incheiat un ctr de de munca pe data de 20.12.2017. In data de 05.01.2018 am primit primul salariu si am constatat ca zilele de 25 si 26 decembrie ( sarbatori legale) nu s-au calculat la plata. Mi-i s-au platit doar 6 zile pt luna decembrie in loc de 8. Este corect ?
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:34, 29 Noiembrie 2018
Daca ati lucrat in zilele de 25 si 26 decembrie, angajatorul va va acorda in urmatoarele de zile, zile libere platite. Daca acest lucru nu este posibil, vi se vor plati aceste zile cu un spor de minim 75 % .
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Daca nu ati lucrat in zilele de 25/26 decembrie acestea nu intra in calcul la salariu. Salariul se raporteaza numai la zilele lucratoare.
Buna ziua,
Deci daca se lucreaza pe 30.11 si se acorda liber pe 03.12, in luna noiembrie lucrandu-se 176 ore, se vor plati 176 cu 100% si se da un liber neplatit. Practic luna decembrie se vor lucra 18 zile (iar 1 va fi recuperare) si se vor plati tot 18? Am inteles bine sper? multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
mirela2000, utilizator
Ati inteles bine ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore libere plătite stefandaniel99 stefandaniel99 Salutare! Am o întrebare la care nu am reușit să găsesc un răspuns în codul muncii. La firma la care lucrez, tura 3 este constituită din 8 ore de ... (vezi toată discuția)
Zilele libere legale se platesc sau nu, in cazul in care prin lege firma te tine acasa? flavius_marian flavius_marian Exista urmatoarea speta: Luna decembrie pe anul 2017. Firma conform legii aplica cele 3 zile legale libere, angajatul este mentiunut acasa, insa pe statul de ... (vezi toată discuția)
Salut in cazul reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile ... AIonuT AIonuT Salut In cazul reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, imi poate spune cineva cum se calculeaza salariul? De asemenea zilele de ... (vezi toată discuția)