Am obtinut o sentinta impotriva unui debitor persoana fizica, am investit-o cu formula executorie si am pus-o in executare. Executorul judecatoresc a identificat un bun imobil format din teren si casa de locuit in proprietatea debitorului, insa nu este proprietar exclusiv ci, fiind casatorit, este doar coproprietar asupra bunului imobil respectiv. Executorul judecatoresc mi-a spus ca trebuie sa ma adresez in acest caz Judecatoriei din zona pt a obtine iesirea din indiviziune si abia dupa aceea se poate scoate la licitatie bunul respectiv.
Vreau sa stiu si eu care este forma pe care trebuie sa o imbrace aceasta cerere de chemare in judecata (iesire din indiviziune, partaj.....) si ma intereseaza eventual un model, daca are cineva...
Daca este casatorit, debitorul si sotia sunt proprietari in devalmasie, si nu coproprietari, deci nu pot iesi din indiviziune, iar partajul se poate face doar dupa divort.
Se poate face si partajul in astfel de situatii, in care creditroul , pentru a urmari si a executa doar bunurile proprii ale debitorului, poate cere impartirea bunurilor comune ale sotilor: ,, Art. 33 - Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti. Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impartirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale. In acest din urma caz, bunurile atribuite prin impartire fiecarui sot devin proprii.
in situatii exceptionale se poate dispune partajul bunurilor comune si in timpul casatoriei , numai prin hotarare judecatoreasca .
in speta de fata , creditorul poate investi instanta cu o actiune avand ca obiect partajul judiciar.
Executare silită
floryn35
În cadrul unei executări silite în care eu sunt creditorul executorul judecătoresc a pus poprire pe sumele câștigate în instanță de debitor și soția ... (vezi toată discuția)