avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire in legatura cu fondul de reparatii. La asociatia la care sunt se retine o anumita suma reprezentand un fond de rulment si un fond de reparatii.
Am mers la asociatie avand o problema in subsolul blocului(o teava sparta) si mi s-a spus ca "Exista fondul de reparatii dar nu sunt bani in el pentru ca asociatia are o datorie la firma care ofera caldura/apa calda si toti banii platiti pentru reparatii ii retrage firma respectiva." Mi s-a specificat explicit ca oricat am plati pentru reparatii, pana nu se plateste datoria respectiva nu se va face nici o reparatie.
Este legal sa mi se ceara bani pentru reparatii dar de fapt sa plaesc penalitati/datorii furnizori? Datoriile asociatiei nu ale mele personale.
Tin sa specific ca asociatia percepe penalitati de intarziere (2 tipuri de penalitati -penalitati furnizori, penalitati asociatie).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Silentios1, utilizator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 08:40, 11 Ianuarie 2018
Fondul de reparatii se foloseste numai pentru reparatii.Este ilegal sa fie folosit la altceva.Daca a spus ca banii i-a retras firma respectiva inseamna ca platiti prin banca? Dar nu cred ca toti platesc la banca.
Platile le fac la casieria asociatiei. pe chitanta este specificat "fond reparatii". ei depun banii in banca si spun ca de acolo ii trag furnizorii. As fi inteles ca pentru asa ar trebui sa fie cont la banca separat. In aceasta asociatie se platesc foare multe sume care ajung "in contul datoriei asociatiei". Spun ca vechiul administrator ar fi lasat o paguba de cateva miliarde si acum ei o platesc. De exemplu la o datorie de 9 milioane se ajunge la penalitati in valoare de 350-400 lei. motiveaza ca o data penalizeaza furnizorul + inca atat penalizeaza si asociatia. Am intrebat ce se intampla cu penalitatile asociatiei, raspunsul este acelasi "merg in contul datoriei".
Administratorul nu este obligat sa depuna banii la banca!
Dispozitia in vigoare prevede fara exceptii
HG nr 1588/2007 art 24 (5) Asociaţia de proprietari va constitui un fond pentru repararea părţilor de construcţii/instalaţii aflate în proprietate comună, fond cu perioadă de folosire limitată, care va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.

asociatia percepe penalitati de intarziere (2 tipuri de penalitati -penalitati furnizori, penalitati asociatie).

Este temeinic si legal aplicarea celor 2 penalitati
Penalitatile impuse de catre furnizori sunt generate de neplata in termen a facturilor
Penalitatile aplicate de catre asociatie sunt datorate in cazul in care locatarul nu achita in termenul stabilit obligatiile lunare de intretinere
L nr 230/2007 Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Dar......''Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
(4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara, in conditiile legii.''
Asociatia poate deschide conturi....nu este obligatoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri distincte/ conturi distincte! Maria2143 Maria2143 Legea 230/ 2007 lasa la latitudinea Asociatiilor decizia de a avea conturi la o banca sau alta. Corect. O Asociatie poate avea conturi la bancile furnizorilor ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment baetanu alexandra baetanu alexandra Daca asociatia are un fond de rulment in banca de 6.000 lei si ne-a majorat fondul de rulment in acest an si eu refuz sa il platesc pe motiv ca sunt bani ... (vezi toată discuția)
Contul bancar si fondul de rulment mariusmar mariusmar Va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu \\\" fondul de rulment \\\" ( ce valoare trebuie sa aiba ? ), si deasemenea daca este obligatoriu contul bancar al ... (vezi toată discuția)