Am fost lovit pe o trecere de pietoni in urma cu o luna, incident soldat doar cu pagube materiale(telefon s8 spart), lucru mentionat si in procesul verbal de la politie. Pentru recuperarea daunelor am apelat la firma de asigurari a vinovatului, acestia avand nevoie de urmatoarele documente
-fotografii cu bunul avariat
-nota de constatare
-factura de achizitie
-document justificativ din care sa reiasa pretentiile mele
Telefonul a fost cumparat de la o persoana fizica, care l-a adus in UK. Am primit doar un fel de asigurare a telefonului, care nu include pretu total platit pe telefon si presupun ca nu tine loc de factura, plus ca pe acea asigurare nu apare numele meu, apare numele proprietarului.
Cum fac sa imi recuperez prejudiciul ? Pot sa prezint acea asigurare ca dovada ca telefonul a fost cumparat din UK fara a fi nevoie de alte documente ?
Sau ar fi indicat sa caut persoana de la care am cumparat telefonul sa facem un act de vanzare/cumparare pentru telefon ? Cat de stricti sunt legat de acest aspect ?
Pe documentul pe care il aveti si apare numele proprietarului exista o serie IMEI sau altceva care sa faca legatura cu telefonul spart? Ce elemente de identificare sunt pe asigurare?
Ce nota de constatare si document justificativ vor cei de la asigurari?
Le spuneti clar ca din moment ce a fost consemnat in procesul verbal de la politie ca este vorba despre telefonul dvs, doar nu v-ati dus sa cautati un telefon spart pe strazi pana a ajuns politia la locul accidentului sa faca CFL!
In procesul verbal politistul a identificat in vreun fel telefonul sau daunele produse acestuia (display, carcasa sparta) ori a scris doar marca si tipul telefonului?
Pretentiile reies din cererea de despagubire, nota de constatare sa si-o faca singuri din moment ce le-ati prezentat produsul. Sa il cheme pe asiguratul lor si sa il puna sa dea declaratie ca telefonul pentru care solicitati despagubirea era la dvs in momentul producerii accidentului.
Discutati si cu cel care v-a lovit si ii puneti in vedere sa i-a legatura cu asiguratorul lui si sa dea declaratia respectiva ptr a altfel il chemati in judecata pentru recuperarea prejudiciului.
Pe el o sa il doara la bashketi ptr ca va chema in garantie asiguratorul dar va fi chemat in instanta in calitate de intervenient si va trebui sa declare daca telefonul spart era al dvs..
Ca nu aveti documente de provenienta nu are nicio legatura cu despagubirea, daca in urma accidentului aveati hainele, chilotzii si ciorapii facute arshice trebuia sa prezentati bonurile de achizitie pe numele dvs??
Discutati cu asiguratorul si le puneti in vedere sa lase prostiile cu documentele justificative de provenienta si sa va despagubeasca conform pretentiilor, depinde si cum negociati si cat ati dat pe telefon. Le puneti in vedere ca veti sesiza si ASF ca nu vor sa va despagubeasca. Nu scrie in nicio norma de asigurare ca cel pagubit trebuie sa prezinte documente de achizitie pentru bunurile distruse, poate de la caz la caz.
In cazul unei inundatii cer bonul de achizitie al vopselei lavabile distruse pe pereti?
Pe documentul de asigurare apare IMEI-ul culoarea si modelul telefonului.
Pe procesul verbal se specifica ca in urma accidentului a rezultat avarierea telefonului Marca Samsung Model Galaxy S8 al numitului ... (din pv rezulta ca era al meu) fara a identifica daunele produse.
Cum aveti acel document cu seria IMEI chiar daca nu aveti document de achizitie se poate lua in considerare ca va apartine intrucat ati declarat acest lucru politistului.
In cazul in care ati fi declarat in fals ca va apartine atunci ati fi comis o infractiune, iar valoarea amenzii penale pe langa dosar penal si cazier ar fi fost mai mare decat cea a telefonului.
Depuneti o copie a asigurarii respective, o declaratie pe proprie raspundere ca telefonul va apartine si cererea pentru despagubire.
Daca nimeriti peste vreun inspector de asigirari capatzanos ii cereti sa cheme directorul de sucursala sa discutati cu el, sau vreun sef peste el, daca seful nu este directorul sucursalei si nu ajungeti la o intelegere, le cereti sa il cheme pe director. Daca si ala o tine pe a lui le spuneti ca veti sesiza ASF si ii dati in judecata, ca vor plati mai mult decat pentru un biet S8.