Acum 2 zile am avut un accident, cineva a intrat cu masina sa in mod intentionat in masina mea, in trafic. Am mers la politie, s-a facut pana la urma constatare amiabila, iar cel vinovat imi pune in brate asigurarea lui, facuta la o societate de asigurari nu prea ok. In cazul in care respectivul asigurator va constata ca nu trebuie sa ma despagubeasca sau o va face doar partial, care ar fi pasii urmatori pentru a-i actiona in instanta si in cat timp pot face acest lucru?
Convocati societatea de asigurari la conciliere directa (art. 720 ind. 1 Cod proc. civ.) pentru a incerca solutionarea amiabila a litigiului, si pentru a evita invocarea unor exceptii in instanta, iar daca concilierea nu reuseste, inregistrati o actiune in instanta. Ar fi bine totusi sa apelati serviciile unui avocat.
si in cazul in care nu vom rezolva nimic cu aceasta conciliere, solutia este sa dau societatea de asigurari in judecata si sa-l chem si pe cel vinovat saraspunda solidar alaturi de societate, nu? Care este instanta competenta sa solutioneze aceasta cerere in prima instanta?
In mod normal cererea se face la instanta domiciliului paratului/sediului paratului, dar conform art.11 Cod procedura civila in materie de asigurare cererea privitoare la despagubiri se va putea face si la instanta in circumscriptia careia se afla:
1.domiciliul asiguratului;
2.bunurile asigurate;
3.locul unde s-a produs accidentul.
Competenta ptr pretentii mai mici de 500.000l ei apartine judecatoriei.