avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Actiune impotriva unei societati de asigurari.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Actiune impotriva unei societati de asigurari.

Acum 2 zile am avut un accident, cineva a intrat cu masina sa in mod intentionat in masina mea, in trafic. Am mers la politie, s-a facut pana la urma constatare amiabila, iar cel vinovat imi pune in brate asigurarea lui, facuta la o societate de asigurari nu prea ok. In cazul in care respectivul asigurator va constata ca nu trebuie sa ma despagubeasca sau o va face doar partial, care ar fi pasii urmatori pentru a-i actiona in instanta si in cat timp pot face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: livis , utilizator 21:21, 31 Octombrie 2012
Intrucat nu exista un raport de asigurare intre dvs., ( terta persoana pagubita in urma acelui accident rutier) si firma de asigurare la care avea incheiata asigurarea RCA cel vinovat, termenul de prescriptie este de trei ani de la data accidentului ( art.2517 n.c.c).
Etapele recuperarii despagubirii ( daca nu veti fi despagubit pe cale amiabila si veti castiga procesul) sunt urmatoarele:
1. Indeplinirea procedurii de conciliere;
2. chemarea in judecata a a societatii de asigurari, in calitate de parata si a celui vinovat in calitate de intervenient fortat;
3. Costuri daca veti fi nevoit sa promovati o actiune in instanta: taxa de timbru ( cam 8% din ceea ce pretindeti a primi cu titlu de despagubire), onorariu expert ( aprox.1000-1500 lei), avocat ( depinde de valoarea prejudiciului, si cum negociati dvs. direct cu el, sa zicem aprox. 2000-2500 lei). Sumele le veti recupera cu conditia ca avocatul sa emita document fiscal si sa il depuna la dosar, dvs. sa platiti taxa de timbru si expertul si, evident, la final, sa castigati litigiul.
4. E de preferat sa epuizati toate incercarile de rezolvare pe cale amiabila, intrucat varianta II e de lunga durata si , ca orice litigiu , este costisitor.
In cazul in care soferul vinovat a produs accidentul cu intentie, societatea de asigurare va recupera despagubirea platita dumneavoastra de la el. Ma indoiesc insa ca s-a mentionat acest lucru in constatul amiabil pe care spuneti ca l-ati incheiat. Stabilirea producerii cu intentie a unui accident este de competenta organelor penale, fiind vorba de infractiunea de distrugere cel putin. Va sfatuiesc insa sa nu insistati cu privire la acest aspect daca nu s-a retinut in inscrisurile oficiale, deoarece va ingreuna parcursul dosarului de dauna.
Deocamdata este prematur sa va ganditi la actionarea in instanta a asiguratorului. Mergeti si deschideti dosarul de dauna, aveti grija sa duceti toate documentele solicitate de inspectorul de dauna si apoi verificati telefonic des stadiul acestui dosar. Daca in termen de 10 zile de la depunerea ultimului document solicitat, dar cel mult 3 luni de la avizare nu vi s-a platit dosarul, atunci formulati convocarea la conciliere, o sesizare a CSA si abia apoi cererea de chemare in judecata.
Dumneavoastra veti chema in judecata societatea de asigurare si nu vinovatul de producerea accidentului. Actiunea se introduce la judecatoria in circumscriptia careia isi are sediul social asiguratorul.
Sfaturi bune si competente...dar...
Si eu sunt in situatia de a ma judeca cu firma de asigurari asa ca pot sa va spun si eu cite ceva din experienta mea:
1 Daca reusiti sa dovediti ca accidentul a fost cu intentie atunci este dosar penal. Va trebui sa asteptati rezolutia procurorului dar merita pt. ca in caz ca nu sunteti multumit cu suma oferita de asigurator, atunci, in procesul pe care-l deschideti, o sa fiti scutit de taxa de timbru pt. ca procesul civil de pretentii deriva dintr-un dosar penal -si eu sunt in cazul asta-. Eu zic ca merita.
2. Tinind cont ca nu dvs. ati incheiat polita de asigurare cu firma de asigurari, si, mai ales, ca vinovatul de accident a facut cu intentie acest accident, va sfatuiesc sa-l dati in judecata pe el si nu pe asigurator si, eventul ca el nu stie si deci nu va chema asiguratorul in garantie si poate ca nu are bani sa plateasca pe loc, atunci puteti chema in judecata si pe asigurator.
Neaparat, merita, sa-l chemati si pe vinovat in judecata macar ca sa-l purtati pe drumuri si sa-i produceti stres.
Mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
livis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in pretentii impotriva companiei de asigurari si persoanei fizice in acelasi timp? Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae Masina mea a fost lovita de o alta masina care nu mi-a acordat prioritate.S-a facut constatarea amiabila si la Carpatica nu s-au facut pozele decat dupa 3 ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu in caz de dauna totala auto radu gheorghe radu gheorghe Buna ziua As dori sa incep prin a a spune ca am avut un accident auto in care cineva adepasit pe contrasens pe banda continua si m_a lovit frontal In urma ... (vezi toată discuția)
Victima accident georgebarsan georgebarsan buna ziua, am fost victima unui accident rutier(cineva a intrat in mine cu masina de pe contra sens)firma de asigurari a zis ca ma despagubeste cu 7400 ... (vezi toată discuția)