La sfarsitul lunii mai 2017 am semnat un act de promisiune de vanzare-cumparare, in calitate de vanzator, pentru un apartament, cu data scadenta de 29 august 2017. Am primit un avans, urmand ca promitentii cumparatori sa achite contravaloarea apartamentului prin credit Prima Casa. La sfarsitul lunii august am fost anuntati ca dosarul este inca in lucru si ni s-a solicitat sa facem un act aditional de prelungire a promisiunii de vanzare-cumparare pana la sfarsitul lunii decembrie 2017. In luna noiembrie am fost anuntati de catre promitentii cumparatori ca nu li s-a aprobat dosarul. Am discutat cu ofiterul de credite care ne-a spus ca promitentii cumparatori nu intruneau conditiile impuse de banca, adica sa se prezinte cu un co-platitor pentru a li se aproba suma solicitata. In aceste conditii, suntem obligati sa le restituim avansul? A cui este vina in aceasta situatie? In actul de promisiune vanzare-cumparare este specificat urmatorul lucru: "in cazul in care contractul de vanzare nu poate fi incheiat din cauze independente, de vointa oricareia dintre partile contractante, prezenta promisiune va ramane fara efecte, promitentul vanzator fiind obligat la restituirea catre promitentii cumparatori a sumei de bani incasata ca titlu de arvuna". Care pot fi acele cauze independente?
Perfectarea vanzarii depindea de obtinerea de catre promitentii-cumparatori a creditului Prima Casa. Neindeplinirea acestei conditii poate fi incadrata in categoria cauzelor independente de vointa partilor contractante la care se face referire in promisiunea de vanzare-cumparare, caz in care se impune restituirea sumei de bani incasata cu titlu de arvuna.
Numai in conditiile in care promitentii-cumparatori, cu rea-credinta, nu ar fi indeplinit cerintele bancii pentru aprobarea dosarului de credit, clauza contractuala despre care vorbiti nu ar mai fi incidenta, insa este discutabil din moment ce in acest caz promitentii-cumparatori ar fi pierdut arvuna.
Va multumesc pentru raspunsul prompt! Dar ei stiau de la bun inceput ca trebuie sa se prezinte cu un co-platitor pentru a li se aproba suma solicitata. Stiau de la inceput care sunt conditiile bancii. Eu ce garantie am, ca nu au gasit un alt apartament, motiv pentru care s-au razgandit si au spus ofiterului de credit ca nu se pot prezenta cu un coplatitor. Acum, dupa 6 luni, ei solicita restituirea avansului. Avand in vedere ca as fi putut vinde apartamentul in aceasta perioada, sunt obligata sa le restitui intreaga suma? Va multumesc inca o data!