avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... URGENT VA ROG Asociatia de Proprietari in dificultate ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

URGENT VA ROG Asociatia de Proprietari in dificultate procedura instanta art 204NCPC

La multi ani!
Se da urmatoarea speta:
- condominiu 6 apartamente
- asociatia de proprietari cu doar 4 membri
- in baza unei hotarari AG extraordinare legale si statutare din 21.10.2017, presedintele este imputernicit sa dea in judecata pe restantieri pentru a recupera debitele restante, iar in data de 9.11.2017 depune doua dosare la registratura judecatoriei
- in aceeasi data (seara la ora 19h) restantierii (doua apartamente) se intrunesc si emit un PV prin care unul din restantieri se autoproclameaza presedinte in baza unor procuri foarte dubioase
- in 28.11.2017 "noul" presedinte depune la judecatorie o solicitare prin care cere ANAF-ului sa consemneze noua structura organizatorica a asociatiei
- in 08.12.2017 instanta admite cererea si dispune inregistrarea modificarilor. Comunicarea incheierii civile nu a fost primita de catre "fostul" presedinte deoarece cu siguranta corespondenta postala a fost interceptata, astfel ca dreptul de apel nu a putut fi exercitat
- in 10.01.2018 "fostul" presedinte primeste in posta prin executor judecatoresc o notificare prin care i se cere ca in 10 zile sa trasmita toate bunurile asociatiei (actele, chitantiere, stampila, etc)
- in prezent pe rolul judecatoriei exista doua dosare pe fond in care restantierii au calitatea de parati, unul are termen in februarie si altul inca nu are termen
- am apucat la cel care nu are termen respectiv la cel cu "noul" presedinte inainte de stabilirea primului termen sa fac o cerere de extindere a actiunii in baza art204NCPC prin care am cerut anularea modificarilor aduse in registrul asociatiilor de proprietari tinut de judecatorie.
Intrebari:
1) speta intruneste cele trei conditii prevazute de art 996(1) NCPC si dat fiind faptul ca termenele de judecata si ale BEJ sunt foarte mici, credeti ca prin ordonanta presedentiala pot sa continui a apara interesele asociatiei, cunoscand faptul ca hotararea in camera de consiliu obtinuta de restantieri e "definitiva" - termenul de 5 zile este depasit ?
2) se poate repune pe rol dosarul restantierilor fara ca exceptiile calitatilor procesuale active/pasive sa fie invocate? Daca DA in baza carui art./lege va rog?
3) instintarea executorului judecatoresc de existenta pe rol a acestor litigii ajuta la suspendarea executarii, insubsidiar acordarea unui termen mai lung pana se termina demersurile deja incepute?
4) restantierii prin demersurile lor si viciile de procedura apreciez ca au creat pro causa un real conflict de interese restantele ridicandu-se la peste 1700 RON. Ma puteti indruma va rog cu dispozitiile legale pentru a "prelua" controlul si apara strict interesele asociatiei ?
5) o plangere penala ajuta cu ceva? Daca da mi-ati putea preciza art./lege va rog?

As mai avea si alte intrebari dar trebuie sa merg acum la arhiva sa consult dosarul respectiv.
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile DVS. si o zi frumoasa sa aveti
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
Username33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Username33 , utilizator 20:28, 1 Martie 2018
Username33 a scris:


- in baza unei hotarari AG extraordinare legale si statutare din 21.10.2017, presedintele este imputernicit sa dea in judecata pe restantieri

- in aceeasi data (seara la ora 19h) restantierii (doua apartamente) se intrunesc si emit un PV prin care unul din restantieri se autoproclameaza presedinte in baza unor procuri foarte dubioase


1. Pentru a actiona in judecata restantierii nu este necesara imputernicire a adunarii generale. Presedintele are aceasta atributie conferita prin legea 230/2007

Articolul 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.

2. Alegerea unui nou presedinte se poate face numai prin hotarare a adunarii generale ordinare sau extraordinare convocate legal.

Din relatare nu se intelege daca adunarea generala respectiva a fost convocata legal conform prevederilor L230/2007,

Nu se poate organiza o adunare generala, indiferent ca este ordinara sau extraordinara, la cateva ore (in aceeasi zi) dupa ce a fost convocata.

Articolul 23
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.

Hotararea ad gen prin care a fost "ales" presedinte restantierul a fost contestata in instanta de cineva?

La ce va referiti cand spuneti ca procurile sunt foarte dubioase? Sunt falsificate?
Ati discutat cu cei care au dat procurile sa va lamuriti daca sunt sau nu dubioase? Sunteti doar 6 proprietari in condominiu!!

Sa intelegem ca sunteti "fostul" presedinte?

Hotararea schimbarii presedintelui in ad gen extraordinara este nula de drept deoarece a.g. nu a fost convocata legal.
Mai bine va concentrati eforturile pe anularea hotararii respective, cautati la judecatorie motivarea admiterii cererii introduse de "noul" presedinte.

Puteti face o plangere penala pentru fals in declaratii, in mod sigur au declarat in fals ca ad gen prin care s-a autoproclamat presedinte a fost convocata legal si cel mai probabil au "fabricat" probe, afise, tabel nominal, procurile (intrebati vecinii daca au semnat asa ceva) etc.
Incadrarea juridica o va face procurorul de caz.
1-
restantierii (doua apartamente) se intrunesc si emit un PV prin care unul din restantieri se autoproclameaza presedinte in baza unor procuri foarte dubioase

daca nu a fost parcursa procedura legal prevazuta pentru convocare adunaregenerala,
inscrisurile incheiate de catre restantieri sunt nule
2-Este pertinenta cererea catre instanta de urgentare solutionare prin ordonanta presedentiala,astfel durata solutionarii reducandu-se substantial
3-
instintarea executorului judecatoresc de existenta pe rol a acestor litigii ajuta la suspendarea executarii,

Trebuie formulata cerere distinta in instanta pentru suspendare executare silita
4-Avand in vedere ca litigiul se afla in solutionare pe rolul instantei de judecata,trebuie parcursa procedura
5-Plangerea penala nu ajuta deoarece restantierii vor tergiversa judecarea cauzelor aflate pe rolul instantei de judecata ,invocand existenta pe rol a mai multor litigii civile
In primul rand multumesc pentru raspunsurile DVS.
Am informatii mai multe despre speta si am sa o i-au in ordine expunand realitatea faptica din data de 09.11.2017.

Mai intai reamintesc ca blocul are doar 6 apartamente, iar asociatia doar 4 membri (2 din cei 6 initiali si-au vandut apartamentele iar inlocuitorii lor nu s-au inscris ca membri in asociatie), iar din cei 4 membri ramasi doar 2 aveau functii in structura organizatorica caci ceilalti 2 dandu-si demisia in decursul anului. (am sa ma reexplic altfel daca nu ati inteles).

Prin statutul asociatiei, presedintele poate sa se ocupe (si se ocupa) de managementul cladirii si gestiunea financiar contabila.

Asociatie tanar infiintata (in decembrie 2015) putin de lucru intelegere intre vecini, totul OK pana in decembrie 2016, cand s-au (am) cumparat registre de 49,80 RON caci toata gestiunea era tinuta pe calculator si de la primarie mi-au zis ca nu e legal. Pe lista de plata din decembrie 2016 am pus la rubrica cota egala cate 8,30 RON/apartament.

Insa unul din proprietarii membri - A, impreuna cu unul dintre cei non membri - B, s-au sfatuit sa nu mai plateasca cotele de intretinere pretextand ca nu sunt de acord cu acele cheltuieli. Le-am zis ca lista de plata este un act care ii obliga la plata si daca vor explicatii scrise sa-mi faca cerere/contestatie si le raspund in timp util.

Totul a ramas in suspans iar A&B nu(-mi) mai comunicau indexul la apa, asa ca dupa doua luni am inceput sa fac estimari in raport cu consumul precedent. Listele continuau, restantele se acumulau iar in martie 2017 se gandesc sa mearga sa plateasca direct la furnizor. Avand cont online si consultandu-l periodic observ plati facute in contul asociatiei. Atunci i-au legatura cu A&B si le zic ca am cunostinta de platile respective si daca vor sa le trec in evidentele asociatiei si deci sa le scad restantele, sa-mi aduca chitantele in original in ziua in care fac platile si la schimb sa le dau o chitanta de-a asociatiei cu aceeasi suma. Ei bine cu zisul am ramas !!!

Si au continuat sa faca plati dupa cheful lor cam o data la doua luni generand majorari si preavize. Costurile acestora le treceam la rubrica cota individuala la ei, asociatia neavand sistem propriu de penalizare iar ceilalti rezidenti fiind la zi cu platile. Din cand in cand mai intalneam pe A&B si le mai ziceam de datorii, penalizari, preavize dar ei ramaneau insensibili.

Prin septembrie 2017 vine Electrica si le pune sigiliu pe contor pentru neplata. O luna mai tarziu,
in 10 octombrie 2017, Electrica pune sigiliul si pe contorul de pe casa scarii, tot pentru neplata si ramanem fara lumina timp de vreo 3 saptamani. Nu tu fond de rulment plus persistenta in neplata a restantierilor nu am avut de unde sa platesc. De la 1,19 RON s-a ajuns pe la vre-o 50 si ceva la curent + preavize + dobanzi penalizatoare. Pe ceilalti rezidenti ii anuntam periodic de starea debitelor catre furnizori iar cu banii incasati de la ei plateam mereu cea mai veche factura, insa debitul a ajuns asa de mare incat nu mai puteam acoperi.

Si iata ca ma fac "bad guy"-ul blocului si-ncep sa lipesc anunturi, notificari, sa convoc adunare generala extraordinara si incepe lumea sa-si puna intrebari ca a dat sarsaila cu furca-n mine.

La prima sedinta pe 17.10.2017 ma prezint eu cu inca un proprietar membru si doi locatari (proprietarii lor erau absenti - unul membru plecat din tara si alaltu nonmembru prins in trafic). Si le tin teorie le arat facturile furnizorilor si chitantele cu care i-am platit, soldul casei si le zic cam care ar fi solutia. Apoi tacit noi astia ne-am zis ca daca platim cate 10 RON de caciula drept fond de rulment, putem sa amortizam eventualele cheltuieli ocazionate de demersurile impotriva restantierilor. Zis si facut! Tai la toti chitanta pentru 10 RON si trec acolo "fond de rulment" ca sa fie banul oamenilor protejat prin evidentele contabile. Apoi apare si proprietarul non membru intarziat, ii zic bancul si zice ca baga si el 10 RON ca si ceilalti. Tai chitanta pa si la revedere.

Adunarea nefiind statutara mai reconvoc una 7 zile mai tarziu (cu afisare la avizier si tot ce trebe) si de data asta ma prezint numai eu, ceilalti stiind deja ce voi face iar legea permitandu-mi lucrul asta. La sedinta reconvocata, pe casa scarii in frig si bezna ma pui singurel si scriu de mana procesul verbal al AG si trec tot ce am vorbit cu mine. Ma pusi de facui un rezumat si lipisi la avizier o pagina cu alea doua hotarari : sa imputernicesc pe mine sa dau in judecata pe proprietarii restantieri si cheltuielile demersurilor sa le trec jumi-juma la ei.

A doua zi ma pusi pe treaba. Baga doua recomandate la posta, pune si la avizier notificarile si bagasi de ma invatai noul cod de procedura civila ca sa fac cererea de chemare in judecata.

No de acuma-ncepe balciul! A&B or vazut hotararile si citatiile de la posta si s-or fi zis ca-i nebun de-a binele presedintele asociatiei. Se pun asadar baietii si platesc facturile la furnizori, curentul revine pe casa scarii iar la avizier trantesc un anunt ca cica ei proprietarii (A proprietar membru si B ginerele proprietarului nonmembru) convoaca adunarea generala extraordinara cu tema "oportunitatea realegerii presedinte, cenzor, administrator", catel pisica si mascota.

Revoltat oarecum pe faptul ca atunci cand am facut eu sedinta nu au venit pretextand diverse motive si observand ca convocatorul nu e legal) am zis "taci ca profit de ocazia asta si prin prezenta lor cu siguranta pot sa le reamintesc care-s obligatiile si indatoririle"

Nu-s atotstiutor insa mi-am zis ca ceva nu miroase a bine. Asa ca pe 09.11.2017 dimineata depun la judecatorie dosarele si seara cu mic cu mare ne prezentam la sedinta. 2 proprietari membri (eu si A) 2 proprietari non membri (B si intarziatu) si A mai flutura doua imputerniciri de la proprietaru membru plecat din tara si de la celalalt proprietar membru absent.

"No" zic eu "trebuie sa fac repede poze dupa imputernicirile astea inainte sa creasca temperatura". Observ insa ca acele imputerniciri (o spun in speranta ca nu o sa apuce sa citeasca pe aici caci dosarele sunt inca pe rol si ma voi folosi de informatia asta in ordonanta presedentiala) una nu are data iar alta e fotocopiata prin whatsapp si ii da dreptul doar sa schimbe presedintele. Ca bun cetatean si cunoscator de lege cat de cat le zic "dragii mei adunarea voastra e nestatutara si incalca vreo 4-5 articole din statutul asociatiei, plus ca azidimineata am bagat dosarele la judecatorie".

Tulai Doamne ca mai bine taceam si a inceput sa ploua cu aia si cu aia si cu cealalta. No bine! Tac cat tac si bag de inregistrez audio toata sedinta. Se ingramadesc baietii la semnat (ma intreb si astazi cum le-a fost spalat creierul la aia care au fost la prima mea sedinta caci nu mai vorbeste unu' cu mine despre subiectul asta - bine totusi ca-si platesc cheltuielile!!! ), iar pe mine ma lasa de o parte si deci nu-mi dau sa semnez cu toate ca am cerut. Nu tu semnatura nu tu da sa fac o poza nu tu nimic!

Ma rog, stiind ca sunt doua dosare pe rol si stiind ca convocatorul si voturile sunt ilicite am zis cand o sa o afiseze la avizier am sa fac copiii si am sa uzez de alea 45 de zile ca sa ii chem (personal) in judecata pentru demersuri ilicite si conflict de interes.

Pana aici a fost prima poveste !!! E tarziu si daca mai rezist(ati) v-o zic pe a doua in postarea urmatoare.
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
Username33, utilizator
Iat-o si pe a doua (mai mult pentru cunoscatorii limbajului juridic) !!!

Va descriu realitatea faptica pana astazi 11.01.2018. Nu v-o zic pe sarite ci in ordinea datelor evenimentelor iar ca sa intelegeti mai usor mai fac paranteze.

Ca urmare a cererilor de chemare in judecata din 09.11.2018 masina justitiei se pune in miscare si procedura preliminara se declanseaza.
20.11.2017 - la cat de nauc am fost si cu putinele mele cunostinte juridice am formulat o cerere de precizare a cererii de chemare in judecata completand motivarea actiunii cu privire la inscrisuri si probatoriu
28.11.2017 - paratii depun la registratura o alta cerere prin care solicita inregistrarea in Registrul asociatiei de proprietari tinut de judecatorie a noii structuri organizatorice respectiv A = presedinte, absentul = vicepresedinte, B = cenzor, Intarziatul = cenzor; eu si plecatul = nimic (citeste postul precedent ca sa vezi cine e A, b, etc...)
08.12.2017 - instanta admite cererea paratilor si dispune inregistrarea in Registrul AP cu drept de apel 5 zile de la comunicare
19.12.2017 - paratii depun intampinare la "dosarul meu"
08.01.2017 - eu depun raspuns la intampinarea paratilor din "dosarul meu"
10.01.2017 - delegatul unui BEJ imi lasa la usa o notificare prin care m-i se pune in vedere ca in 10 zile trebuie sa dau actele la A (noul presedinte). In adresa era si copia unei incheieri civile cu mentiunea "Pentru conformitate si definitiva prin NEAPELARE, hotararea se declara definitiva la data de 02.02.2016. Grefier". NU NU! Nu am scris gresit! Este scris de mana negru pe alb "02.02.2016". Si uite asa ca in 10.01.2018 aflu de dosarul din 28.11.2017 (solutionare in CC fara citarea partilor)
10.01.2017 - depun prin email cerere de extindere a actiunii civile si a doua zi o depun si la registratura. Totodata cer parola dosarului de la arhiva si ajuns acasa consult dosarul de pe portal si descarc PDF-urile.

Capitolul "dosarul paratilor"
Surpriza, surpriza !!!!
Concluzionez foarte pe scurt ce am gasit ! Un avocat imputernicit de "A" a depus la judecatorie o cerere pentru inregistrarea noilor organe de conducere ale asocatiei in Registrul AP. Inscrisurile anexate cererii lor sunt copii (sau poate originalele caci ei nu au scris "conform cu originalul", voi verifica maine) dupa o parte din inscrisurile care le-am depus in "dosarul meu" pentru comunicare, respectiv statut, pv constituire, CIF ANAF, extras CF. Pe langa astea mai este si copie dupa PV-ul din 09.11.2017, copii CI de la aia ce au semnat, si imputernicire avocatiala care are dreptul sa exercite urmatoarele activitati : redactare, inregistrare, atestare si foarte important RIDICARE INSCRISURI asociatie bla bla bla

Informatii complementare !
0) am uitat sa precizez pentru ce au fost dati in judecata A&B : PENTRU CA NU SI-AU PLATIT CHELTUIELILE LA ASOCIATIE
1) In intampinare paratii nu si-au declarat CNP-ul cf art.205NCPC si am invocat prin raspuns la intampinare exceptia nulitatii relative (un alt subiect deschis pe forumul acesta, profit sa multumesc iarasi participantilor care m-au ajutat mult cu sfaturile si profesionalismul lor)
2) cererea de extindere a actiunii civile a fost introdusa fara ca judecatorul sa dea termen in "dosarul meu" cu A. "Dosarul meu" cu B are termen peste o luna jumate.
3) pe inscrisuri am avut grija sa stampilez "conf cu orig" sa semnez cererile, sa depun in doua exemplare, sa respect termenele, sa scriu clar citet si nu pi moldoviniesti, etc.
4) in prezent furnizorii ne tot emit notificari si preavize iar paratii nu au mai platit nimic de 2 luni. Situatia este critica caci daca in urmatoarele zile restantierii nu isi indeplinesc obligatiile (indiferent la cine plateste) iarasi ne viziteaza furnizorii cu sigiliile in mana.
5) notificarea prin BEJ va fi urmata cu siguranta de o cerere in judecata pentru predarea actelor sau poate chiar si o plangere penala impotriva mea (persoana fizica).
6) Hotararile AGE si listele de plata nu au fost niciodata contestate



No acuma-i momentul intrebarilor dar inainte sa ma criticati (sper pozitiv) pentru demersurile intentate, va asigur de buna mea credinta si dorinta de a apara strict interesele unei persoane juridice si (tin sa recunosc) ca intr-o oarecare masura si ale mele ca proprietar membru rezident permanent in acest blestemat condominiu (ca de taie apa si mie mi-o taie, curentul ma doare-n fund caci stau la parter).

Stimati colegi de breasla si dragi cunoscatori ai NCPC NCC NCPP NCP si alte legi asemenea,VA ROG sa-mi luminati lanterna:

a) dat fiind faptul ca este fara putinta de tagada ca corespondenta asociatiei a fost interceptata direct sau indirect de catre parati, o ordonanta presedentiala in temeiul art.996(1)NCPC solicitand ce am cerut si in cererea de extensie de actiune (adica anularea modificarilor din Registrul AP) poate ajuta cu ceva? In ciuda faptului ca urgenta masurii si vremelnicia (cred ca) stiu sa le motivez... aparenta dreptului mi-e cam neclara, cu toate ca am citit legal-land (dar cu siguranta nu l-am inteles)

b) faptul ca :
- inscrisurile din "dosarul paratilor" sunt ilicite (verific maine la arhiva, pardon azi)
- unele din organele alese nu sunt membre ale asociatiei,
- organul cu functia de presedinte este parat intr-un dosar pe rol
- existenta pe rol a doua litigii anterioare depunerii dosarului paratilor
- conflictul de interese (de ordin financiar) dintre noul presedinte si asociatia (ca persoana juridica ma refer)
- ocuparea functiei de presedinte din cadrul asociatiei ofera posibilitatea ca sa inchida dosarele pe rol
.........
pot fi motive intemeiate pentru a intenta o repunere pe rol a dosarului paratilor in temeiul art.400NCPC ? daca DA, spuneti-mi va rog pe unde se mai incadreaza speta prezentata !

c) cum vedeti raspunsul notificarii "noului" presedinte prin adresa BEJ-ului ? Este clar ca o data ce au actele in mana cererile de pe rol vor fi anulate.

d) cu toate ca reprezentantul legal conform datelor din Registrul AP al judecatoriei nu mai sunt eu, mai am dreptul sa ma folosesc de imputernicirea hotararii AGE reconvocate?


Pentru moment nu mai am intrebari .... dar am un somn !!!!!!

VA MULTUMESC ANTICIPAT TUTUROR !!!





Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
Username33, utilizator
Epopeea asociatiilor de proprietari.
Convietuirea in condominii - vol. MMXVIII!

Pai daca dvs aveti problemele astea intr-o asociatie cu 6 (shase) apartamente, ce sa mai spunem de ce se intampla ce se intampla in asociatii mai mari?

Nu aveti posibilitatea sa va platiti separat consumurile individuale direct la furnizori?

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)
Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Revocare presedinte de asociatie inca din luna aprilie 2024 am ... Mihai8 Mihai8 revocare presedinte de asociatie Inca din luna aprilie 2024 am demarat procesul de revocare al presedintelui asociatiei de proprietari. am mers din usa in ... (vezi toată discuția)