avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Regim matrimonial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Regim matrimonial

Buna ziua,

La casatorie, daca sotii aleg ca regim matrimonial comunitatea legala asta inseamna ca bunurile dobandite de ei inainte de casatorie raman proprii.
Ce se intampla in cazul in care bunul dobandit de unul din soti inainte e casatorie,este un imobil cumparat prin credit ipotecar dar neachitat la data incheierii casatoriei ?
1. Da.
2. Imobilul va fi bun propriu, iar sotul/sotia va avea numai un drept de creanta asupra imbunatatirilor.
Iar in cazul decesului sotului proprietar, inainte de achitarea integrala a imobilului, sotul supravietuitor poate achita in continuare ratele? intra in concurs cu alti mostenitori ai decedatului(ascendenti)?
Daca sotii nu au copii, da, vine in concurs cu ascendentii privilegiati (parintii sotului decedat) si colateralii privilegiati (fratii si surorile).
Poata achita ratele, insa numai cu acordul bancii.
Multumesc!
Bunul dobanit ramane bun propriu( da nu se adopa vreo conventie matrimoniala, pentru includerea in categoria bunurilor comune) .

Plata ratelor da nastere unui drept de creanta, in masura investitiilor facute.

Sumele de bani investite la plata ratelor bancare da nastere unui drept de creanta, supus termenului de prescriptie, cel de 3 ani.

Prescriptia nu curge intre soti, ci este suspendata.


Daca decedeaza sotul dvs, neavand copii, descendenti sunt fratii, in concurs cu parintii.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietati ionita-victorita ionita-victorita Buna ziua,am o intrebare va rog. In 1974 un barbat contracteaza un apartament proprietate personala cu plata in rate. in 1979 se casatoreste si sunt impreuna ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial moștenirea bunurilor bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați ... 13Alin13 13Alin13 Moștenirea bunurilor Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați cu informație . Sunt căsătorită , iar după căsătorie am încheiat cu soțul o ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite inainte de casatorie DanielaMol DanielaMol Buna ziua, Urmeaza sa ma casatoresc in scurt timp si as dori sa ma ajutati cu unele lamuriri. Sunt proprietarea unui imobil si unor terenuri. 1. Dupa ... (vezi toată discuția)