Cred ca v-a fost foarte greu sa dezvoltati un pic subiectul...
Sigur ca cei care conduc as. prop. au avut motive intemeiate sa faca acest lucru, dar daca dvs. sustineti ca nu ati fost consultati (depinde ce intelegeti - majoritatea / minoritatea), deci atentie, poate faceti parte din minoritate si-atunci asociatia a consultat membrii asociatiei.
Pe de alta parte, nu pot sa cred ca o asociatie de proprietari care doreste sa "rupa" contractul de furnizare a unor servicii sau utilitati, poate face acest lucru doar prin actiune in instanta. Trebuie sa consultati contractul incheiat intre cele doua entitati si o sa observati ca o sa gasiti stipulate conditiile de renuntare la contract.
Cu privire la legalitate, ce sa zic, nu cunoastem decat parerea dvs. - ....fără a fi consultați membrii asociației. ;
Cu privire la urmari - daca sunteti zgarcit in informatii, ce sa va raspundem?
Daca sunteti din Bucuresti, stiu ca sunt probleme cu firmele de salubritate, adica numai unele dintre acestea sunt agreeate, altele nu, adica nu au ochii frumosi ca ceilalti...
Buna ziua, domnule Grecu. Multumesc pentru raspuns. In primul rand doresc sa va spun ca dimensiunea mesajului meu initial a fost dictata de faptul ca am folosit un dispozitiv mobil.
Nu comentez temeiul sau lipsa de temei a actiunii intreprinse de catre presedintele asociatiei de proprietari, ci imi manifest nelamurirea in legatura cu modul in care aceasta a fost intreprinsa. Atata vreme cat presedintele asociatiei de loctari reprezinta interesele proprietarilor inscrisi in asociatie, nu ar trebui ca acesta sa consulte toti membrii asociatiei inainte de a demara o astfel de actiune? Nu ar fi trebuit sa fie intrunita o Adunare Generala in care sa fie explicate motivele si in cadrul careia sa se consemneze cine este de acord cu aceasta masura, urmand ca votul majoritatii (jumatate plus unu) sa fie luat in considerare?
Mentionez ca in discutie este contractul pe care asociatia de locatari il are incheiat cu firma ISTA, o parte dintre proprietari dorind sa fie intrerupta citirea contoarelor de caldura si revenirea la plata agentului de incalzire "la comun".
Nu am pregatire juridica, insa logica imi spune ca o astfel de actiune venita din partea asociatiei trebuie facuta ulterior consultarii tuturor membrilor. O astfel de consultare privind actionarea in judecata a firmei ISTA nu s-a facut, ci doar a aparut acum cateva zile la avizier un anunt sec: "Stimati locatari, firma ISTA a fost data in judecata".
Sper ca am completat informatiile lipsa si va multumesc anticipat pentru eventualul raspuns.
Da, am mai inteles cate ceva!
Va informez doar ca este posibil ca la AG a membrilor sa nu se prezinte toti membrii, asa ca in final se va lua o hotarare cu majoritatea celor prezenti.
Tot pe aceasta linie, mentionez faptul ca presedintele dvs. este obligat de Lege sa afiseze la avizier hotararile luate in AG, pentru ca si ceilalti membri ai asociatiei care nu au participat la AG sa i-a la cunostinta despre acestea.
Apoi, v-am mai spus ca nu este necesara actionarea in instanta a unui furnizor de servicii pentru incetarea contractului respectiv. Va rog sa incercati citirea acestuia si o sa observati ca este un capitol special dedicat incetarii contractului respectiv.
In fine, acum nu va ramane decat sa incercati convocarea unei AG extraordinara, convocarea sa o faca comitetul executiv sau 20% dintre membri, in care sa discutati si sa hotarati ceea ce va intereseaza.
As mai adauga ceva - la prima AG, convocata de catre comitetul ex. trebuie sa existe o decizie a com. ex. de incetare a contractului de prestari de servicii cu firma de calcul a costurilor cu incalzirea prin repartitoare de costuri.
Efectiv, nu poate presedintele sa faca ce-i trece prin minte, fara o hotarare a membrilor, luata intr-o AG.
Urmarile luarii unei astfel de hotarari, nu le putem anticipa. Daca intr-adevar, se ajunge la instanta, doar aceasta poate hotari si urmarile (continuarea contractului, cheltuieli de judecata, daune..., sau poate nimic din toate astea... ).
Succes!
Multumesc mult pentru raspuns.
AG a membrilor nu trebuie anuntata la avizier astfel incat cei interesati sa poata participa? Hotararile n-ar trebui luate ulterior consultarii tuturor membrilor asociatiei?
Considerati ca trebuie sa va raspunda forumul ca da, urmariti legislatia in vigoare privind convocarea membrilor la Ag. Daca conducerea as. prop. nu intelege acest lucru, la proxima AG (febr.- martie 2018) schimbati conducerea, insa aveti in vedere pregatirea unor oameni care sa munceasca in as. prop. Daca vreti, putem continua discutia pe mp, nu ma deranjeaza.
Altfel o sa aveti probleme tot timpul. Regula generala este sa va ajutati singuri. Nu o sa vina nimeni sa va faca reguli in as. prop.
Va doresc mult succes!