avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine mosteneste?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine mosteneste?

Dupa moartea sotilor fara copii,cine are dreptul la mostenire?Fratii si surorile celor decedati,sau doar cei care au acelasi nume,respectiv fratii sotului decedat,surorile pierzandu si numele dupa casatorie.Între soti nu a existat un testament prin care sa si poata mosteni fiecare dreptul celuilalt.
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
andrus antonel, utilizator
Cel mai recent răspuns: DIANA POPESCU , Avocat 12:35, 12 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupunand ca bunurile au fost dobandite in timpul casatoriei, jumatea primului decedat va fi mostenita de sotul supravietuitor (1/2, adica 1/4) si de frati (1/2, adica 1/4). Daca nu mai exista frati in viata, vin nepotii de la frati.

Sotul supravietuitor va avea 1/4 de la sotul decedat + 1/2, jumatatea sa din bunurile comune = 3/4.
Acesti 3/4 vor fi mosteniti mai departe de fratii sai.
Mai pe romaneste, fiecare sot cu fratii lui.
Daca ar fi existat testament, sotul supravietuitor ar fi primit tot. Asa, ii revine numai o cota.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In lipsa descendentilor, mostenirea se cuvine sotului supravietuitor si rudelor defunctului, respectiv ascendentilor si colateralilor pana la gradul al patrulea inclusiv, indiferent de numele purtat. Cu alte cuvinte, daca nu exista descendenti, parintii defunctului si fratii si surorile defunctului, precum si descendentii acestora, pana la al patrulea grad inclusiv cu defunctul, vor veni la mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Fara mostenitori getvoi getvoi Buna ziua!Eu si sotul meu suntem casatoriti de 30 de ani si suntem coproprietarii unui apartament si nu avem copii.In cazul in care ar ramane unul singur in ... (vezi toată discuția)