avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pensie de invaliditate

Se considera boala profesionala artrita,cauzata in urma unui accident de munca?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
Nelll, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nelll , utilizator 18:14, 13 Ianuarie 2018
Daca in urma cercetarii producerii unui eveniment, dosarul de cercetare primeste avizul ITM, firma completeaza formularul FIAM si inregistreaza AM.
Artrita cauzata de producerea unui AM este destul de ciudat in conditiile in care o declansare acuta a afectiunii/ dintr-o data, este mai putin probabila in cazul artritei. Continuand activitatea in aceleasi conditii de risc profesional, afectiunea (in cazul de fata - artrita/ periartrita) poate deveni cronica si se pune in discutie inregistrarea ca BP.
Un AM poate fi declarat si ca BP numai daca a avut drept cauza o declansare acuta a afectiunii (artrita/ periartrita) si evenimentul se cerceteaza de catre DJSP ca BP.
O afectiune medicala a unui salariat, care progreseaza in timp, se poate incadra ca BP, cand medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale (acesta detine dosarul medical al salariatului suspectat de boala cronica) care a identificat boala in cadrul examinarilor medicale periodice, a constatat agravarea in timp si a recomandat, dupa caz, tratamente de recuperare in clinici specializate pentru afectiunea respectiva, completeaza formularul BP1 pentru raportare afectiune la DJSP. Se face cercetarea evenimentului produs de catre DJSP si daca sunt indeplinite conditiile legale, se emite formularul BP2 de inregistrare BP. In baza formularului BP2 firma inregistreaza BP. Acelasi formular se trimite la ISP Buc. care inregistreaza BP in Registrul national al BP.
In HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, anexa - Tabel cu BP cu declarare obligatorie figureaza la "Boli ale sistemului osteo-musculo-articular si ale tesutului conjunctiv" la poz.64 - artroze cronice, periartrite.
Aceste afectiuni pot fi capatate in urma expunerii repetate, in timp, la noxe profesionale: miscari repetitive, pozitii extreme, fortate, ale articulatiilor; suprasolicitare si presiuni prelungite asupra articulatiilor; supraincordarea si traumatizarea articulatiilor; vibratii, microclimat nefavorabil.
Pentru a se ajunge la pensie de invaliditate, decizia de invaliditate se emite de catre Comisia medicala din cadrul Casei judetene de pensii in baza dosarului depus la comisie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Ortostatismul prelungit mi a afectat genunchii.Am ajuns la leziune de menisc care trebuie oprata.Se incadreaza acesta afectiune ca boala profesionala? (vezi toată discuția)
Buna ziua,mama mea are niște probleme de sănătate și a obținut ... MacarieSilvia MacarieSilvia Buna ziua,mama mea are niște probleme de sănătate și a obținut diagnostic profesional,dar la locul de munca nu i au dat boala profesională,ma puteți ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala Lucian_42 Lucian_42 buna ziua este considerata cocsartroza boala profesionala ? daca da in ce registru de meserii ? multumesc ! (vezi toată discuția)