Aflandu-ma in showroom-ul firmei la care lucrez, am cazut intr-un canal avand ca rezultat fracturarea a 3 coaste si entorsa la genunchi. Canalul fusese lasat deschis de catre un muncitor, in urma ordinului primit de la directorul firmei. La politie directorul a declarat (mintind) ca in ziua respectiva (sambata) nu se lucreaza, a facut o noua condica de prezenta falsificandu-mi semnaturile astfel incat sa nu apara ziua de sambata ca fiind prezent in firma. De asemenea a declarat (mintind) politiei ca sistemul de supraveghere nu functioneaza, chemand ulterior firma ce se ocupa de camere sa stearga hard disk-urile. In plus mi-a cerut sa declar ca, capacul canalului eu l-am deschis si am cazut sigur in el, pentru a nu fi incadrat ca accident de munca. Pot demonstra cu probe faptul ca s-au sters filmarile (penal, distrugere de probe), pot recupera imaginile de la firma de internet (patronul s-a uitat pe la inregistrari, el aflandu-se in strainatate), pot demonstra ca s-a falsificat condica de prezenta. Colegii au spus conducerii ca nu vor minti politia in cazul ca vor fi chemati sa dea declaratie, de frica puscariei. Am peste 40 zile de recuperare (cu tot cu spitalizare), nu mai vorbesc de dureri si probleme ulterioare la plamani (pot ajunge la 90 zile). Daca va refuza sa ma despagubeasca amiabil (avand in vedere fapta de natura penala), il voi actiona in judecata. Deocamdata sunt imobilizat la pat, insa cum voi deveni transportabil voi scoate certificat medico-legal, voi primi vizita politiei care pana acum am refuzat-o motivand indisponibilitatea fizica, voi anunta ITM (inclusiv ca sunt trecut ca fiind angajat in Iasi si eu lucrez in Bucuresti), voi face plangere penala si ii voi actiona in judecata. Care sunt despagubirile maxime ce pot fi obtinute in acest caz (aproximativ desigur) ?
Va multumesc.
Este greu de apreciat cum vor decurge cercetarea politiei/ parchetului, daca dosarul de cercetare penala va ajunge sau nu in instanta de judecata.
Trebuia sa sesizati imediat ce s-a produs evenimentul, in scris, la ITM (in conditiile in care angajatorul a dorit sa nu-l anunte), cu nr. de inregistrare/ data pentru a se putea efectua cercetarea evenimentului produs. Nu mai amanati anuntarea evenimentului la ITM.
Daca dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM ca AM, atunci firma va inregistra AM si va completa formularul FIAM.
Ca victima trebuie sa primiti PV de cercetare si formularul FIAM, documente care atarna greu in cercetarea penala (daca este cazul) si/ sau in instanta de judecata.
Nu cred ca este bine sa evitati intalnirea cu politia si nici amanarea obtinerii unui certificaat medic0-legal.
Puteti cere daune materiale (ca sa va acoperiti cheltuielile, prezentand documente care sa le ateste) si / sau daune morale (pentru ca ati fost pus pe drumuri in incercarea de a se acoperi un AM) in instanta, care este singura in masura sa aprecieze cuantumul acestora.
Responsabilitatile mentionate in PV de cercetare AM vor atarna greu in stabilirea daunelor.