Bună ziua, in urma cu ceva timp (2011) pentru desfacerea contractului de munca(muncitor necalificat) mi s-a aplicat sanctiunea Art 61 litera ''a'' si art 248 litera ''e'' din Codul muncii, desi am anuntat telefonic in prealabil demisia iar comportamentul meu a fost cat se poate de exemplar, disciplinar, fara probleme de comportament, respectabil.
Cum poate influenta aceasta decizie nesabuita daca doresc sa ma angajez cu calificare in domeniul public ?
Se poate trimite in instanta angajatorul in vederea corectarii acesteia?
Buna ziua! Daca la institutia publica unde urmeaza sa va angajati au ca si criteriu sa nu fi fost concediat cu art. 61.a, ceea ce inseamna concediere pentru indisciplina, atunci nu o sa puteti aplica pentru post.
In ceea ce priveste corectarea deciziei, din pacate, avand in vedere timpul foarte mare scurs, dreptul dvs. la actiune s-a prescris.
Incetarea c.i.m. in baza unui anumit articol din Codul Muncii nu ar trebui sa afecteze o viitoare angajare a fostului salariat.
Important ar fi sa primeze aptitudinea si capacitatea profesionala a fostului salariat de a-si indeplini atributiile corespunzatoare la noul loc de munca.
In schimb, noul angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.
Eu le-am anuntat cu 3 zile inainte de plecare că nu mai pot veni, deoarece urmează sa plec din tară. Au zis ok du-te fără problemă. Peste o săpt. primesc plicul cum că sunt invitată sa mă prezint la lucru deoarece am absențe nemotivate, iar dacă nu voi veni imi aplică literele respective. Deși acestea putea să mi le spună la tel. când am vorbit de plecare. Înțeleg că plicul trebuia ridicat cu buletin și semnătură. Plicul a fost înmânat(lasat în poștă) necorespunzător, deoarece eu nu eram în țară, la apartament nu stă nimeni, doar mama mai trece când are timp.
Apoi ei trebuia să se aștepte că plec, findcă eram în perioada liceului, sezonier, și că până la urmă tot urma să plec de la ei. Într-un cuvânt cum poți ”închide” un contract cu astfel de litere când știi clar că am venit să lucrez pe o perioada determinată, și mai ales că am avut „n” invoiri pentru examene cât și ptr diferite activităti în cercuri?
Ei au acționat corect??
Cum afectează această incorectă aplicare de litere dacă doresc să ma angajez în cadrul didactic?