avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza abuzivă onorariu avocat. Vă rog să mă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza abuzivă onorariu avocat. Vă rog să mă îndrumați cum pot s-o atac

Buna ziua,

Cum pot sa atac o clauza abuziva trecuta intr-un contract semnat cu un avocat pentru a ma reprezenta ,eu fiind victima unui accident rutier .
Contractul a fost semnat de mine la cateva zile dupa trauma suferita in urma accidentului , avocatul a scris la onorariu :Onorariul convenit este in cuantul de : Toate :avans + 20% valoare (nu valoarea) pretentiilor materiale si 20% din ceea ce depaseste valoarea pretentiilor morale materiale si materiale solicitate. Mentionez ca dupa ce a fost semnata foaia si avocatul m-a asigurat verbal ca cei 20% o sa-i platesc la sfarsit mi-a dat o copie , foaia termica de dedesuptul originalului unde nu se mai desluseste intreg continutul textului de la onorariu mai putin ultima parte "morale materiale si materiale solicitate" La data semnarii contractului nu se adusese in discutie ce sume sa cer aceste au fost solicitate mai tarziu, dar eu neavand o copie clara am trecut o suma mai mare la daune , ramanand in minte cu ce mi-a spus avocatul ca o sa se intample , adica suma corespunzatoare celor 20% vor fi platiti cand instanta dipune plata .
Din text ,acum avocatul intelege altceva , Dupa 5 ani de la accident dosarul se afla inca in statiul de urmarire penala , in urma accidentului rutier eu avand cca 30 de zile de ingrijiri medicale. Intreband alti avocati acestia mi-au spus ca in mod normal, acest caz se prescrie dupa 7,5 ani , deci ar mai fi 2 ani de process in cazul in care audiere invinuitului a fost facuta zilele acestea dupa 5 ani si ..
De asemenea , avocatul mi-a spus ca nu o sa mai platesc alta suma de bani pana la sfarsitul procesului , afost asa pana s-au scurs 5 ani.. acum dupa mai bine de 5 ani solicita sa-i platesc o suma de x lei pentru a ma reprezenta in continuare pe motiv ca dosarul este vechi. Nu am dat curs solicitarii intrebamd pece reprezinta suma ceruta , am cerut rezilierea si el mi-a spus ca reziliaza daca platesc cei 20% din sumele solicitate.
Mentionez ca 5 ani de zile nu mi-a cerut nici un leu pentru deplasari , iar acum deodata spune ca-i sunt dator cu plata deplasarilor din urma fara sa faca dovada cu chitante spunand ca dovada sunt adresele pe care le-a facut la politie , dar nu specifica numarul lor , notificandu-ma in schimb doar pentru plata ultimelor doua deplasari , facand referire la articolul 3.2. Mentionez ca la art.2 nu este trecut nici un termen de plata fixat . In cheltuielile de la art 3 se incadreaza si deplasarea , dosarul fiind la Bucuresti avocatul din Bucuresti? Distanta nu mai mare de 10 Km . Cat ar trebui sa fie costurile deplasarii si ce dovezi ar trebui sa contina pentru a putea fi acceptate in in instanta la cheltuieli de judecata ?

Am solicitat sa mi se raspunda la niste intrebari pertinente despre dosar , si acesta refuza sa-mi dea scris despre activitatea pe care a intreprins-o in acesti 5 ani , spunandu-mi ca daca vreau sa stiu sa ma duc la politie sa cer dosarul sa ma informez,, .

Contractul este asa :
Art.1 Obiectul contractului :
1.1 Obiectul contractului il reprezinta:
- Asistenta si reprezentare juridica
- Mediere in relatia cu partea faptuitoare
- Redactare, depunere, ridicare si semnare acte pentru clienti;.

1.2 Alte mentiuni : lipsa

Art2 Onorariul
2.1 Onorariul convenit este in cuantul de : Toate avans + 20% valoare pretentiilor materiale si 20% din ceea ce depaseste valoarea pretentiilor morale materiale si materiale solicitate

2.2 Alte mentiuni cu privire la onoratiu ( se poate preciza onorariul orar , onorariu fix(forfetar) ,onorariu de succsess ,onorariul format prin combinarea unuia sau mai multor tipuri de onorarii anterior mentionate , moda de plata, modalitati de plata , etc) Aici nu scrie nimic , iar peste acest text este scris de mana suprapus peste cel de tipar textul de la Onorariu convenit .(Peste acest text este suprascris ce este scris la onorariu si nu este lizibila ultima parte)

Art. 3 Cheltuieli
3.1 Cheltuielile sunt in cuantum de : Nu scrie nimic, este o bara trecuta
3.2 Cheltuieli aferente activitatii mai sus mentionate vor fi suportate de client , separat de plata onorariului .

Art. 4 Clauze speciale
4.1 Prezentul contract este titlu executoriu cu privire la sumele datorate de catre client cu titlu de onorariu si cheltuieli aferente .
4.2 Raporturile dintre parti nu pot fi dovedite decat cu prezentul contract sau / si conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat.
4.3 fata de terti dovada prezentului contract se face prin imputernicire avocatiala .Prezentul contract nu poate fi adus la cunostiinta tertilor decat cu acordul expres al partilor
4.4 Clientul atesta exactitatea si sinceritatea informatiilor pe care le furnizeaza avocatului si isi exprima acordul ca demersurile facute de avocat sa fie conform informatiilor pe care le-a furnizat .
4.5 Executarea obligatiilor asumate de forma de exercitare a profesiei se realizeaza de avocatii care isi exercita profesia in cadrul acestuia .
4.6 Neplata Onorariului in cuantumul si termenele fixate potrivit Art.2 din contract, precum si neachitarea contravalorii cheltuielilor efectuate potrivit art.3 din contract , dau dreptul avocatului sa procedeze la rezilierea deplin drept a prezentului contract , fara nici o alta formalitate si fara nici o alta procedura judiciara sau extrajudiciara.ezentul pact comisoriu de gradul IV isi produce efectele de la data scadentei obligatiei neexecutate.
4.7 toate litigiile privitoare la nasterea, modificarea ,stingerea , interpretarea si executarea prezentului contract pot fi supuse regulilor de arbitraj si regulilor de procedura prevazuta de lege si Statutul profesiei de avocat.
Art.5 Alte clauze: nu scrie nimic

L-am rugat in repetate randuri sa faca o mediere in relatia cu partea faptuitoare si acesta a refuzat (verbal) spunand-mi ca se va interpreta ca santaj .

Cum pot sa rezolv aceasta problema , deoarece ma simt hartuit de avocatul care in mod normal trebuia sa fie un sprijin in rezolvarea cazului . Am senzatia ca doreste sa stoarca de la mine cati mai multi bani pentru deplasari convins fiind ca nu voi avea de castigat si indiferent cum se va termina procesul eu voi obligat sa-i platesc 20%.

Multumesc,

Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata tania63 tania63 Dupa un proces pe care l-am castigat ( recuperare o dauna auto) in sentinta judecatoreasca se obliga paratul la plata daunei=5000roni plus cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes - tarif fix sau procent? vidoqc vidoqc Speta: Un avocat angajat cu contract percepe un onorariu fix (pentru deplasari, diverse cheltuieli, cazare etc) si un onorariu de succes in cazul recuperarii ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes solicitat dupa judecarea cauzei - somatie de plata!!! CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Reprezint o societate, care este debitoare intr-un litigiu in care creditoarea şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile OUG 119/2007. Actiunea ... (vezi toată discuția)