avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli de judecata

Dupa un proces pe care l-am castigat ( recuperare o dauna auto) in sentinta judecatoreasca se obliga paratul la plata daunei=5000roni plus cheltuielile de judecata=1000roni.Numai ca cheltuielile de judecata au fost de 2000 roni= 1500 avocat + 500 taxa ( 10% din valoarea daunei).
1) Exista vreo lege care permite judecatorului sa nu acorde cheltuielile efectuate pentru proces?#-o
2) Mai pot face ceva sa-mi mai recuperez banii?#-o
3) Mentionez ca dauna s-a produs in 2008 . Nu era corect sa se corecteze suma cu inflatia?#-o
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:15, 26 Martie 2010
poate ca ati nimerit o judecatoare cascata.. si mie mi sa intamplat..reveniti cu o cerere de indreptare eroare materiala.. daca nu ati cerut indexarea nu se da din oficiu
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
In conformitate cu disp art 281 Cod procedura civila ,solicitati indreptare eroare materiala
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
ynocentta, utilizator
Trebuie sa existe si o motivare a instantei ori de cate ori se admit in parte cheltuielile de judecata.Potrivit art.274al.3 c.proc.civ.in cazul onorariului avocatului judecatorii au dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatiilor potrivit cu cele tabloul onorariilor minimale ori de catre ori constata ca sunt nepotrivit de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.Si daca vreti un punct de vedere personal, acest text reprezinta o imixtiune in raportul dintre avocat si clientul sau, mai exact in contractul incheiat intre cele 2 parti pentru ca statutul si legea noastra de organizare stabilesc in concret criteriile pe baza carora isi stabilesc onorariul avocatii. S-a intamplat si in cazul unui dosar in care am asigurat asistenta juridica sa-mi fie redus onorariul, insa instanta de recurs mi-a dat dreptate in final.Oricum textul este absolut inaplicabil pentru ca nu vad cum ar putea instanta de exemplu sa oblige clientul sa-mi plateasca mai mult decat am convenit cu el-a se vedea "judecatorii au dreptul sa mareasca onorariile cand constata ca sunt nepotrivit de mici."Sfat:daca mai sunteti in termen declarati recurs.
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
simonette12 a scris:

daca vreti un punct de vedere personal, acest text reprezinta o imixtiune in raportul dintre avocat si clientul sau

instanta de recurs mi-a dat dreptate in final.


V-a dat dreptate cu acest argument al imixtiunii?
Sau, mai degraba, pentru faptul ca ati adus dvs. argumente temeinice si obiectiv relevate prin care ati convins instanta de control ca onorariul fusese cat se poate de ... potrivit?

Mie nu mi se pare o imixtiune. Onorariul din contractul de asistenta ramane ...cum s-a stabilit, iar clientul este obligat sa plateasca avocatului sau atat cat s-a obligat sa-i plateasca.

Tot ceea ce face instanta este sa NU considere intreg acest onorariu ca fiind si cheltuiala de judecata. (cele doua notiuni nefiind sinonime).

Sensul art 274 (3) imi pare a fi acela ca instanta nu e obligata ... sa oblige :)partea ce a cazut in pretentii (atentie aceasta parte nu este clientul avocatului/nu se intervine in contractul dintre avocat si client) la plata unor cheltuieli de judecata care sa includa integral onorariul efectiv platit de partea care a castigat procesul avocatului sau (platit de client avocatului sau).

@tania 63
Daca nu exista o motivare in hotararea dvs. pentru care 1500 + 500 = 1000 #-o declarati recurs.
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta fond dreptul muncii ginnyy ginnyy Salariatul a invocat pe parcursul judecatii nulitatea absoluta a deciziei de concediere. Tribunalul nu a mentionat in sentinta invocarea exceptie, retinand ... (vezi toată discuția)
Recurs cheltuieli de judecatã - onorariu excesiv al apãrãtorului doru6 doru6 Am pierdut un proces si am fost obligat la plata cheltuielilor de judecata catre parat. Problema e ca mi se par exagerat de mari cheltuielile pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata - exista o limita maxima pentru plata onorariului avocatului partii adverse ? jon_jery jon_jery Daca o parte isi angajeaza cel mai tare (si scump) avocat, si castiga procesul, cealalta parte trebuie sa plateasca intregul onorariu al avocatului partii ... (vezi toată discuția)