avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere a contractului de munca

Buna ziua,

In data de 14.10.2009 m-am prezentat la serviciu, dupa terminarea CM, inceput in data de 30.09.2009. Mi s-au prezentat doua documente, ambele datate 30.09.2009: o informare referitoare la desfiintarea postului ocupat de mine incepand cu 01.10.2009 si decizia de concediere conf. art.65. alin.1 din Codul muncii.
Despre luarea masurii de concediere a mea aveam cunostinta, in principiu, ca urmare a unei sedinte in care mi s-a propus ca alaturi de ceilalti colegi sa acceptam reducerea salariului la minimul pe economie, lucru pe care nu l-am acceptat. In urma refuzului meu patronul-director general m-a anuntat ca alternativa pentru mine este concedierea. Oficial insa, am luat la cunostinta de decizie in data de 14.10.2009, la intoarcerea din CM (unicul in 13-14 ani de activitate in firma).

In aceeasi zi am cerut explicatii referitoare la alte actiuni ale firmei, in perioada in care am fost in CM, si anume:
1. accesarea (in data de 01.10.2009) fara acceptul meu a calculatorului personal de la serviciu, copierea tuturor documentelor, inclusiv a mesajelor de e-mail si stergerea lor ulterioara, fiindu-mi oprit accesul la ele.
2. Schimbarea parolei de acces la contul de mail de la firma si redirectionarea mesajelor catre alte doua conturi din firma.
3. Blocarea (in 02.10.2009) numarului de telefon de la firma prin declararea SIM-ului ca PIERDUT sau DISTRUS.

Raspunsurile primite au fost evazive, axa principala a discutiei fiind ca s-a dorit protejarea firmei de eventualele mele actiuni, utilizandu-se repetat termenul "sabotaj".

Intreband ce responsabilitati am in noile conditii, mi s-a inmanat un alt document prin care eram anuntat ca, pe toata perioada preavizului, nu este necesara prezenta mea la locul de munca.

Am solicitat verbal emiterea unei note de lichidare, pentru incheierea in conditii legale a relatiilor dintre noi. Am solicitat aceasta intrucat, in trecut, multi dintre angajatii care au parasit firma s-au trezit cu retineri din drepturile salariale, intrucat nu exista acest document (nota de lichidare). Mi s-a spus ca nu este necesar.

Intrucat inca de la anuntarea hotararii de a ma concedia am exprimat intentia mea de a imi cauta drepturile in instanta, pot sa presupun ca actiunile firmei prezentate mai sus au aceasta cauza.

Problemele pe care le-as pune in discutie sunt urmatoarele:

a. Din cunostintele mele, comportamentul firmei fata de mine a fost abuziv, dat fiind atat modul de concediere (cu tenta de santaj), cat si faptul ca, in toata activitatea mea, randamentul economic individual a fost cel mai mare din firma, nejustificand, dupa parerea mea, decizia de desfiintare a postului meu, unul din putinele direct productive.

b. Cum trebuie sa actionez pentru a obtine un document din care sa rezulte atat obligatiile cat si drepturile mele materiale la incheierea relatiilor cu firma.

Va multumesc anticipat,
Paul
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2009
lovistean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 09:55, 19 Octombrie 2009
trebuia sa faceti contestatie
Buna ziua,

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Revin insa cu cateva precizari, dat fiind ca in mesajul initial nu am facut-o complet.

Este vorba de existenta preavizului. In decizia de desfacere a contractului de munca era precizata perioada de 20 de zile de preaviz. Intrarea mea in CM s-a facut inainte de intrarea in preaviz, anume in 30.09.2009. Decizia am primit-o in 14.10.2009, data de la care incepe preavizul.

Comportamentul abuziv al firmei (actiunile facute in perioada in care eu NU AVEAM CUNOSTINTA ca sunt in preaviz) ma preocupa in acest moment, pentru ca, in lipsa accesului la contul de e-mail, nu pot face dovada unor actiuni ale mele, pe de-o parte, si nici nu pot controla/stopa eventuale mesaje care pleaca din acel cont.
In acelasi timp, declararea ca pierdut, furat sau deteriorat a SIMM-ului o consider tot abuziva, in conditiile de mai sus.

Abuzul ar consta in luarea de masuri INAINTEA unei situatii de fapt si ar fi o dovada de atitudine discriminatorie fata de mine.

Paul
Contul de e-mail era creat de firma?
Contractul telefonic apartine firmei?
Daca raspunsul este da atunci apartin in totalitate firmei, dvs.doar le-ati primit in folosinta ca salariat. Daca "firma" a hotarat sa predea aceste "instrumente" altora indiferent cand, este dreptul "ei", nu este abuz!
Dvs. va ramane sa va ocupati de drepturile ce le aveti in calitate de persoana concediata fara vina (art.65 alin.1) :
1. Data incetarii cim-ului fiind 10.11.2009, daca va inscrieti pentru indemnizatie de somaj pana pe data de 09.12.2009, veti primi indemnizatia incepand cu 11.11.2009.
2. Trebuie sa primiti de la firma :
-a. cel putin un salariu compensator(asta in cazul in care nu exista contract colectiv de munca pe ramura sau unitate in care sa se prevada ca aveti dreptul la mai mult);
-b. contravaloarea concediului de odihna neefectuat la care aveti dreptul pentru perioada 01.01.2009-10.11.2009;
-c. toate drepturile salariale intregi calculate pana la 10.11.2009;
-d. adeverinta tip pentru somaj, care cuprinde salariul si contributia la somaj din ultimul an(12 luni);
-e. carnetul de munca;
-f. nota de lichidare;
-g. ar mai fi preavizul si decizia de concediere care inteleg ca vi s-au dat deja.

Motive de contestare a deciziei in instanta sunt multe si ar fi bine, daca doriti sa faceti contestatie, sa luati legatura cu un avocat, specializat in dreptul muncii, caruia sa-i prezentati decizia .
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Desfecerea contractului de munca este o problema, cea cu telefonul e-mailul este o alta problema jidica.Parerea mea este ca din ce spuneti, aveti sanse in promovarea unei actiuni in instanta pentru anularea deciziei, dar trebuie analizat cazul concret .Aveti insa grija daca doriti sa contestati sa va incadrati in termenul de 30 ce zile de cand vi s-a comunicat decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca Baia Mare Baia Mare Buna ziua Am lucrat intr-o firma de asigurari cu contract de munca ,pe data de 2 februarie am primit un e-mail din partea unui actionar al firmei care ne ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata MARIA7 MARIA7 Buna ziua, Sunt angajata la o firma privata si acum am descoperit ca pe perioada 01.10.2009-21.10.2009 firma refuza sa ne plateasca din motive ca nu are cum ... (vezi toată discuția)
Legislatie adela65 adela65 sunt in proces cu angajatorul pentru anularea unei decizii de concediere. Din ceea ce am citit pe forumul dv. am inteles urmatoarele: - neacordarea ... (vezi toată discuția)