avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legislatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legislatie

sunt in proces cu angajatorul pentru anularea unei decizii de concediere. Din ceea ce am citit pe forumul dv. am inteles urmatoarele:
- neacordarea preavizului;
- cesfacerea CIM de pe un alt pos tdecat cel ocupat;
DETERMINA nulitatea absoluta a deciziei de concediere. Va rog sa-mi transmiteti si mie articolele de lege in caz ca este corect ceea ce am retinut. Mentionez ca desfacerea CIM s-a realizat din motive care nu tin de persoana salariatului, restructurare de post.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
adela65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:47, 6 Aprilie 2009
CCMUNN 2007-2010
Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele
moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii,pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

adela65 a scris:
- cesfacerea CIM de pe un alt pos tdecat cel ocupat;

Puteti sa reformulati partea aceasta, va rog. Ce post s-a desfiintat? Cum adica sa se concedieze o persoana desfiintandu-se un alt post decat cel pe care-l ocupa? :-/
pur si simplu lichidarea mi-a fost facuta din alt loc de munca pe care l-am refuzat deoarece ma obliga la o naveta de 160 km. zilnic, naveta facuta pe acelasi salariu, mi-era imposibil de facut deoarece nu aveam cu ce... Pe nota de lichidare a semnat seful locului de munca refuzat.
Am inteles acum.
Ceva clar nu este in ordine aici.

E drept ca in situatia concedierii, angajatorul trebuie sa ofere (daca are aceasta posibilitate) alt post angajatului caruia urmeaza sa se desfiinteze postul, ceea ce inteleg ca s-a intamplat si in cazul dvs, Dvs inteleg ca ati refuzat (ati motivat mai sus de ce), actiune care ii da dreptul angajatorului sa va desfiinteze postul insa , de desfiinta se desfinteaza postul pe care dvs erati titular, nu cel pe care angajatorul a dorit sa vi-l ofere.
Iar cu semnatul fisei de lichidare de catre altcineva, in locul dvs, fara consimtamantul dvs se numeste fals in acte.

Decizia de desfiintare a postului poate fi contestata in termen de 30 zile de la data comunicarii, la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul - sectia Litigii de Munca. Faceti o plangere pentru a cere anularea deciziei de concediere- sunteti scutit de taxa de timbru iar procesul se judeca cu celeritate (termene de maxim 15 zile).

Cel mai bine ar fi sa apelati personal la un jurist.
V-a delegat sau cum? Cum suna hartia emisa pe care ati refuzat-o?
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea postului ocupat de salariat, iar nu a unor posturi de natura celui ocupat de salariat şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.
Decizia de concediere care nu conţine durata termenului de preaviz este lovită de nulitate absolută, totală, expresă, judiciară şi de formă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere din vina angajatorului free33mind free33mind Buna ziua! Asi dori sa stiu daca este corect sa ti se spuna ca daca nu pleci de la firma la care esti angajat atunci ti se desface CIM pe motiv ca s-a ... (vezi toată discuția)
Preaviz restructurare post anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in cazul restructurarii unui post, preavizul este de 20 zile lucratoare, dar daca salariatul este de acord, cu semnatura ... (vezi toată discuția)
Reintegrare in munca dupa hotararea judecatoreasca stroefl stroefl am scris acum ceva timp despre o concediere.mai precis a mea.am fost angajata pe perioada nedeterminata cu norma intreaga la o societate comerciala,dar am ... (vezi toată discuția)