Situația este următoarea:
Am divorțat acum mai bine de un an, la notar, de soția mea cu care am 2 copii. Deși mi-aș fi dorit să rămână copiii cu mine, am considerat mai puțin traumatizant pentru ei să rămână cu ea. Adică sigur nu s-ar fi rezolvat totul la notar deoarece fosta este o persoană instabilă și nu ar fi renunțat prea ușor la ei. (Instabilă în sensul că era tot timpul nemulțumită, eu plăteam absolut tot, ea doar avea cereri, pretenții și nemulțumiri. În ultimii 9 ani deja mă înjura constant, ba chiar mă agresa fizic. Aveam adesea vânătăi și zgârieturi pe mâini. În plus suferă de depresie de vreo 9-10 ani și merge la psiholog(sau mergea) de vreo 4, fără niciun efect, părerea mea...).
Oricum, ideea este că au rămas copiii la ea și i-am lăsat în apartamentul în care locuiam împreună la care încă mai trebuie plătit credit băncii.
De asemenea, la notar s-a stabilit să plătesc pensie alimentară o treime din venitul meu, doar că în hârtii scrie exact suma, nu procent. Eu lucrez ca PFA, dar venitul meu lunar este aproape constant. Prin urmare plătesc aproximativ 1000 de euro lunar.
Acum vin ÎNTREBĂRILE:
1) Momentan ne-am înțeles să iau copiii 2 zile/săptămână, după școală/grădiniță, asta însemnând vreo 6 ore/pe săptămână + un weekend pe lună + o săptămână în vacanță. Pensia alimentară nu ar trebui să se modifice în funcție de acest lucru? Adică eu înțeleg că pensia alimentară nu trebuie să depășească o treime din salariul meu pentru că am doi copii, dar eu cheltuiesc în plus când îi iau, mai ales acea săptămână de vacanță și până acum, în 99% din cazuri, în weekend-ul meu mergem în afara orașului, în general la munte. Nu ar trebui să plătesc pensie alimentară diferența de bani? Adică treime_din_salariul_meu - ce_am_cheltuit_eu_cu_ei ->să îi transfer în contul mamei.
2) Mie ca PFA mi-au crescut taxele anul acesta în comparație cu anul trecut, pensia nu ar trebui să scadă? Sigur nu va înțelege acest lucru fosta soție, deci cum aș putea să mă înțeleg cu ea? Dacă va vrea să ajungă la proces, am înțeles că ea trebuie să aducă dovezi pentru venitul meu, eu nu sunt obligat să aduc acte pentru a-mi demonstra venitul și că ar exista posibilitatea ca pensia să fie stabilită ca o treime din salariul minim pe economie. Este adevărat?
Nu intenționez să produc lipsuri copiilor. Știu că fosta soție are salariu destul de mare (pe la 10 000 lei), chiar dacă nu am acte să dovedesc acest lucru. Grădinița și afterul costă pe la 2500 lei împreună. Știu că sunt mai multe cheltuieli pentru copii, dar mai asigur și 8-9 cine/lună pentru ei, restul meselor le iau la școală/after, un weekend/lună stau cu mine, acea lună/vară, etc. Mama lor este o femeie căreia îi place să cheltuiască bani, mai ales pentru ea.
Aș prefera să pun banii într-un cont pentru copii decât să îi dau ei.
Pensia de intretinere are in vedere veniturile nete efective.
Veniturile cu caracter permanent ce se iau în considerație la stabilirea cuantumului pensiei.
Pentru ca un venit sa aibă caracter permanent, chiar cu titlu de spor sau prima, trebuie sa fie acordat salariatului lunar, regăsindu-se pe statul de salariu, nicidecum ocazional.
Conform disp. art. 529 C. civ, întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, iar atunci când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil.
În acest context, din perspectiva îndeplinirii obligației de întreținere, noțiunea de „venituri cu caracter permanent” are un sens mult mai larg decât acela de venituri salariale, prin aceasta înțelegându-se toate acele sume de bani incluse ori nu în salariu, care se dovedesc a fi plătite în mod constant și periodic de către angajator ori având o altă sursă decât raporturile de muncă (ex: redevențe, chirii, drepturi de autor și alte asemenea) și care sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale debitorului și a celor aflați în întreținerea sa.
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dvs v-ati inteles asupra unei sume, asa ca pe aia o platiti. Pt ca veniturile dvs si in general imprejurarile in care v-ati inteles , au suportat modificari, va trebui sa va adresati instantei pt a aceasta sa stabileasca o suma raportaat la veniturile dvs si la nevoile copiilor dvs.
Notificati-o pe mama- pe email in care sa ii prezentati asa cum ati scris aici cat cheltuiti cu ei si .. incercati sa va intelegeti asupra unei sume. Abia daca nu exista intelegere, va adresati instantei
Pensie alimentara
conico
buna ziua!
as dori sa stiu care este procentul de pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara a iubitului meu!
el a divortat prin 2004, ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere
Edwinn
Buna,
As vrea sa ma ajutati cu clarificarea urmatoarei situatii:
am o hotarare judecatoreasca de majorare de pensie in care s-a stabilit un cuantum de 25% ... (vezi toată discuția)