avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Creștere salariu neefectuata,încălcare lege
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Creștere salariu neefectuata,încălcare lege

Din cate am inteles in 2018 salariul brut a urcat la 1900 lei...iar cel net pentru cei care încasau pana in prezent 1000 lei a urcat la 1150 lei...sau ceva de genul.. eu lucrez la o firmă privată care nu a modificat contractul de munca si nu a crescut salariile...eu avand in contract salariul brut de 1500 lei si net de 1000 lei.Intrebarea mea este e legal ceea ce se intampla?chiar daca este o firmă privată nu tr3buie sa respecte noua lege?din cate am inteles legea spune că trebuia efectuată aceasta schimbare a salariul de la 1 ianuarie 2018...ce pot face in aceasta situatie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 17 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti posibilitatea notificarii angajatorului....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Coritnuza1
Obligatia legala a oricarui angajator este de a stabili si acorda salariatilor cel putin salariul de baza minim brut pe economie. Incalcarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza de ITM cu amenda de 300-2.000 lei.
Mai multe gasiti aici: [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Florin Cioca, Consilier juridic

Coritnuza1 a scris:

... chiar daca este o firmă privată nu tr3buie sa respecte noua lege?din cate am inteles legea spune că trebuia efectuată aceasta schimbare a salariul de la 1 ianuarie 2018...ce pot face in aceasta situatie ?

Art.40 C.mun.
....
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....

art.164 C.mun.
...
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre salariu hurubaana hurubaana Buna ziua,as avea si eu o intrebare stiu ca salariul minim pe economie este de 1900 ron,acest salar ar trebui sa il aiba toata lumea.Eu lucrez in invatamant ... (vezi toată discuția)
Ingrijitoare la o gradinita darkside darkside Se poate ca o persoana care lucreaza ca ingrijitoare la o gradinita sa aiba salariu de incadrare de 675 lei si in ciuda faptului ca ar trebui sa aiba spor de ... (vezi toată discuția)
Salariu minim brut 2019 (2080 lei obligatoriu sau nu? ) terra7 terra7 Buna ziua! Este așadar obligatorie modificarea salariului minim brut până pe 31 ianuarie? Unii angajatori văd că nu se grăbesc și nu au operat ... (vezi toată discuția)