avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Impozitare achizitii lemn de la persoane fizice de ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Impozitare achizitii lemn de la persoane fizice de catre composesorat

Buna ziua,as dori sa intreb,cine plateste impozitul pe venit in cazul achizitiilor de lemn rasinoase de la persoane fizice.,cumpsaratorul sau vanzatorul.
intro discutie cu un contabil,care spune ca incepand din anul 2017,trebuie sa se plateasca la sursa,adica cumparatorul,care trebuie sa depuna la anaf declaratia 205.este adevarat sau trebuie de procedat altfel?
va multumesc Gheorghe Niga
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:48, 17 Ianuarie 2018
Sunt 2 variante, fie exista caracter de continuitate:

Cod fiscal:

ART. 104 - Determinarea venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate

(1) Veniturile din silvicultură și piscicultură se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activități independente -, venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, contribuabilii având obligația de a completa Registrul de evidență fiscală. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Pentru veniturile din silvicultură calificate drept venituri din alte surse se aplică prevederile cap. X.


Fie nu exista si atunci se aplica aplică prevederile cap. X:

Cod fiscal:

ART. 114 - Definirea veniturilor din alte surse

(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 61 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu

(2) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

g) veniturile din activități, altele decât cele de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, precum și activități agricole, silvicultură și piscicultură, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activități independente și cap. VII - Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;


ART. 115 - Calculul impozitului și termenul de plată

(1) Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevăzute la art. 114, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l).

In acest al doilea caz trebuie sa depuneti D205:

I. Depunerea declaraţiei
1. Declaraţia se completează şi se depune de către plătitorii de venituri care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru următoarele tipuri de venituri:
f) venituri din alte surse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit din alte surse florisp2009 florisp2009 Ca urmare a unui contract de prestari servicii silvice incheiat intre o sc si o persoana fizica , sc trebuie sa plateasca o suma de bani persoanei fizice. ... (vezi toată discuția)
Borderou achizitie eneea eneea Un PFA, înregistrat în scopuri de TVA, livrează intracomunitar, pe baza de factură lipitori, achiziţionate pe baza de borderou de achizitie. Stiu că ... (vezi toată discuția)
Impozit venituri din activitati agricole mariana_en mariana_en O PFA care a optat pentru impozitare in sistem real va fi obligata, dupa modificarile C.fiscal, sa plateasca impozit conform noilor norme de venit? Domeniul ... (vezi toată discuția)