avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna ziua. lucrez la firma aceeasta din decembrie anul trecut astazi am fost la medicul de familie si am aflat ca nu mi sa platit darile catre stat fiind in continuare neasigurata . eu am un contract de munca de 2 ore pe zi dar eu lucrez 13 ore la tura .. in contract scrie ca perioada de proba e de 90 de zile si vreau sa imidau demisia dar nu vor sa imi accept fara preaviz. eu nu sunt obligata sa stau in peaviz atat timp cat sunt in perioada de proba. au mai oprit la salariu o garantie de 600ron unde in contract nu e specificat iar acum refuza sa imi dea garantia si salariu pentru care am lucrat pana in prezent ce pot face ...... specific ca mie nu mi sa inmanat nici un exemplar din contractul de munca si regulamentul de ordine interioara pe care le-am semnat
Cel mai recent răspuns: toma valy , utilizator 19:13, 17 Ianuarie 2018
1. Trebuie sa intelegeti ca demisia este o situatie, iar incetarea c.i.m.pe durata perioadei de proba este o alta situatie.

Chiar daca sunteti in perioada de proba si va dati demisia, trebuie sa stiti ca aceasta poate fi cu sau fara preaviz (art.81 C.mun.)

Daca va prevalati de faptul ca sunteti in perioada de proba, atunci conform art.31 alin.3 C.mun., printr-o notificare scrisa adresata angajatorului il instiintati incetarea c.i.m.
In acest caz nu se acorda preaviz.

Art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...

2. Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

3. Art. 16 din Legea nr.22/1969 dispune ca , garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
precizez ca eu m-am dus cu demisia scrisa dar nu imi e aceptata si nu am primit nici macar un exemplar din contractul de munca si nici din regulamentul de ordine interioara
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti trimite demisia sau notificarea de incetare a c.i.m. pe durata perioadei de proba prin posta cu confirmare de primire.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, daca angajatorul nu v-a inmanat un exemplat de pe c.i.m. , atunci a incalcat dispozitiile art.16 alin.3 C.mun. , situatie in care puteti sesiza ITM-ul.

Legislatia nu prevede obligativitatea angajatorului sa va dea un exemplat de pe Reg.Intern.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa procedez pentru a inchide un contract de munca pe termen nedeterminat? cristi4sanem cristi4sanem Buna ziua, lucrez de o luna la un restaurant ca ajutor de bucatar, cu contract pe termen nedeterminat, si preaviz de 20 zile, cum trebuie sa procedez pentru a ... (vezi toată discuția)
Carte de munca dasca7727 dasca7727 am si eu o problema m-am angajat la un restaurant dar nu am semnat nici un contract eu am vrut sa plec si mi s-a spus ca tb sa dau preaviz tot ce le-am dat e ... (vezi toată discuția)
Perioada de garantie tatianab89 tatianab89 Sunt angajata la un fast-food de 2 sapt cu contract de munca(contract pe care nici un salariat din cei patru nu l-a vazut si nu l-a semnat,dar care totusi ... (vezi toată discuția)