avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silită bunuri care nu fac obiectul ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silită bunuri care nu fac obiectul garanției. Are șanse o acțiune privind abuzul de drept și rea-credința executorului?

As dori sa stiu care ar fi sansele de castig ale unei actiuni privind abuzul de drept sau formularea cu rea credinta ori inducerea in eroare a instantei cu privire la o somatie de executare a unor bunuri mobile si imobile ce nu fac obiectul unei garantii imobiliare a unui garant ipotecar . Mai exact ce actiune se poate formula daca ai depasit termenul de 15 zile in care puteai formula contestatia la executare a unor bunuri altele decat garantia ipotecara in calitate de garant ipotecar ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:36, 19 Ianuarie 2018
Contestația se face când sunt motive temeinice de nelegalitate sau alte argumente legale.

Cred că o posibilă soluție de rezolvare ar putea fi "darea în plată" a imobilului ipotecat.
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2018
Dapix, utilizator
Sunt garant ipotecar pentru o societate in faliment , deci nu pot aplica darea in plata .
@maxxlro, Ce intelegeti dvs, mai precis, prin "abuzul de drept sau formularea cu rea credinta ori inducerea in eroare a instantei ...etc"? Si la ce anume termen de 15 zile va referiti? (pentru ca poate fi si un alt termen, in anumite imprejurari) Explicati mai clar situatia din speta dvs.
Suntem 2 garanti ipotecari pentru un imprumut al unei societati care a intrat in faliment . Banca prin executor a inceput executarea in 2012 a ipotecii. Ulterior , executorul a inceput executarea si a pensiei unuia dintre garanti . Din neglijenta nu am facut contestatie dupa 15 zile de la poprirea pe pensie . Dupa inca 3 ani , in 2015 , executorul a inceput executarea unor alte imobile decat cele puse garantie (precizez ca suntem garanti ipotecari si nu fidejusori !) . Noi am primit in septembrie un plan de situatie si o numire de evaluator al imobilelor nou scoase la vanzare , moment in care am formulat contestatie la executare. La proces executorul a venit cu o somatie trimisa in ianuarie 2015 si lasata la posta . In aceasta contestatie am solicitat lamurirea titlului , dar instanta a considerat ca nu sunt necesare lamuriri intrucat conform unui articol din contract (care se referea la garantii fidejusori) raspundem cu toate bunurile . Repet in toate contractele avem calitatea de garanti ipotecari .
Asa a motivat instanta , citand din contract :
"garantul/garanţii garantează rambursarea creditului, a dobânzilor, a comisioanelor şi a celorlalte costuri aferente, precum şi a oricăror sume datorate în baza prezentului contract şi a actelor adiţionale la acesta, inclusiv, dar fără a se limita la cheltuieli de orice fel legate de respectarea creditului, cheltuieli de judecată şi cheltuieli de executare silită, cu patrimoniul său prezent şi viitor. Garantul/ garanţii renunţă în mod expres la beneficiul de diviziune şi discuţiune[” .

DAR originalul din contract era "..... garantul/garanţii fidejusor/fidejusori garantează rambursarea creditului, a dobânzilor, a comisioanelor........ "

Ei in final am pierdut , s-au facut ca ploua si nu au adus lamuriri la titlu astfel ca acum au trecut cei trei ani in care puteam sa solicit lamuriri la titlu .
Banca mi-a trimis la un moment dat ca reanalizand dosarul vor continua excutarea doar cu imobilele din ipoteca , dar poprirea pe pensie continua .
Cam asta e . Nu stiu daca m-am facut inteles . este evident ca sunt interese ....imobiliare.
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2018
maxxlro, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, v-ati facut inteles (in masura in care cineva se poate face inteles, exprimand in scris o complexa stare de lucruri). Din ce ati scris se desprind, cel putin la prima vedere, doua elemente importante, si anume, primul cu privire la textul contractului in care se face referire la fideiusor ...garantează rambursarea creditului, a dobânzilor, a comisioanelor ... (desi mai sus ati scris ca nu sunteti fideiusori, deci este un aspect care trebuie clarificat cu actele in fata ~desi acum poate nici nu mai conteaza) si al 2-lea element cu privire la termenele de exercitare a contestatiei la executare care sunt termene procedurale de decadere, adica termene care odata ce sunt depasite nu se mai poate face nimic, chiar daca din punct de vedere al dreptului material sau procedural aveti dreptate. Este o mare problema daca "din neglijenta" nu ati facut contestatie (dupa cum ati scris). Desigur, ce v-am scris le cam stiati si dvs, deci nu v-am spus nimic nou, iar in concluzie nu pot sa mai adaug prea multe, insa parerea mea este ca sansele dvs sunt epuizate, insa daca vreti sa fiti impacat incercati sa va consultati cu un avocat (sau alt jurist), cu actele in fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare scadenta anticipata CristinaMunteanu83 CristinaMunteanu83 Buna ziua, In 2008 am accesat un credit PF de nevoi personale cu garantie ipotecara in CHF de la banca X. Din luna februarie a.c. nu am mai achitat din ... (vezi toată discuția)
Garant ipotecar - codebitor solidar seba1978 seba1978 Buna ziua, Speta pe care doresc sa o expun s-a mai dezbatut deja, dar nu am gasit un raspuns 100% sigur. Asadar, Am contractat un credit de tip punte in ... (vezi toată discuția)
Contract de fidejusiune glsys100 glsys100 Buna ziua, Un contract de fidejusiune presupune garantarea unui credit cu un imobil care nu apartine direct debitorului ci a unei terte persoane. In cazul in ... (vezi toată discuția)