avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... legalizare acte avocat este posibil?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

legalizare acte avocat este posibil?

se poate ca avocatul sa legalizaze de exemplu un contract de inchiriere prin semnatura si stampila lui . stiam ca doar la notariat se legalizeaza?
mi s-a intamplat sa vad asa ceva chiar azi si nu mi s-a parut in regula.
Cel mai recent răspuns: Raluca Balascan , Avocat 17:40, 18 Octombrie 2009
a spus ca il poate legaliza ea si sa nu ma mai duc la notar si costa 5 lei pagina
Legalizarea actelor se poate face numai de catre Birourile Notariale. Avocatul va poate da data certa pe actele pe care le intocmeste acesta, in baza art.3 din Legea 51/1995 republicata
in afara de aceasta data certa, avocatul mai poate face vreo certificare pe un act juridic? spre exemplu ca partile s-au prezentat in persoana si si-au manifestat consimtamantul?
In aplicarea dispozitiilor art 3 alin 1 lit. c) din legea evocata, avocatul are dreptul in mod legal, in exercitarea profesiei de avocat, de a redacta acte juridice cu atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei acestor acte juridice.Aceasta modalitate de exercitare a activitatii avocatului se materializeaza prin aplicarea parafei si a semnaturii avocatului la finalul actului juridic redactat si semnat de partile contractante, dupa ce acestea si-au exprimat in mod expres consimtamantul in fata avocatului.
Aveti aici detalii: [ link extern ]
Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, sub sancţiunea nulităţii absolute, o întreagă serie de acte juridice pot fi încheiate numai în forma autentică, de catre notar, cum ar fi:
- actele juridice între vii de înstrăinare a terenurilor cu sau fără construcţii situate în intravilan sau extravilan;
- ipotecile convenţionale;
- donaţiile;
- actele constitutive ale societăţilor comerciale în nume colectiv sau în comandită simplă;
- actele constitutive ale societăţilor comerciale pe acţiuni care se constituie prin subscripţie publică;
- actele constitutive ale oricărei societăţi comerciale atunci când printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un teren;
- actele constitutive ale asociaţiilor si fundaţiilor fără scop patrimonial;
- actele constitutive si statutele ocoalelor silvice;
- consimţământul scris de a dona ţesuturi sau organe umane în scop terapeutic;
- consimţământul părintelui firesc, dat prin act autentic notarial, în cazul adopţiei copilului sau de către celălalt soţ;
- actele de mecenat.
Per a contrario toate celelalte tipuri de acte pot fi certificate si de catre avocat.
In concluzie si contractul de imprumut poate fi certificat (cu aceeasi forta probanta ca si legalizarea notariala) de catre avocat.

Alte discuții în legătură

Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)
Pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata mariamem mariamem Buna ziua Care este pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata cu scopul modificarii actului constitutiv al societatii in adunarea aga? Am ridicat ... (vezi toată discuția)
Condica prezenta acuta acuta Buna ziua.Va rog spuneti-mi daca condica de prezenta intr-o regie autonoma cu capital privat al primariei este considerata un act primar sau un act oficial? ... (vezi toată discuția)