am lucrat pana acum o luna si ma gandesc sa fac un copil. De care din situatiile urmatoare ma pot folosi pentru a beneficia de indemnizatie?
- sunt studenta in anul I, zi, la master, facultate de stat, cu plata
-am un apartament pe care sa-l inchiriez. Pot beneficia de indemnizatie pe baza unui contract de inchiriere? Exista o suma minima pentru acest contract?
-In cele 12 luni de pana la nastere intra si somajul?
Art. 55. - (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
(2) In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:
a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;
c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale;
i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;
j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.
iata ce inteleg eu prin venituri profesionale si cunt convinsa ca astfel interpreteaza si legiuitorul aceste venituri profesionale de care vorbeste OUG 148/2005 la art. 1 alin. 1.
cu riscul de a te agasa, pentru ca nu am pregatire in acest domeniu, iata ce am inteles eu:
- pot beneficia de cele 9 luni de somaj pentru indemnizatia de crestere a copilului, iar daca intre timp nu ma angajez, pot apela la un contract de inchiriere al apartamentului. Am inteles bine?
Multumesc inca o data!
Am cateva nelamuriri legate de suspendarea si cauzele care pot duce la suspendarea concediului pentru cresterea copiului pana la varsta de 2 ani.
Vreau sa stiu daca incheierea unui contract de agent de marketing la o societate de asigurari afecteaza acest concediu si in ce fel? Care sunt consecintele incheierii unui astfel de contract fara a fi anuntati cei in cauza pentru suspendarea concediului de crestere copil.
Va multumesc si astept raspuns cat mai curand.
beneficiez de indemnizatie crestere copil pe baza functiei mele de baza. sunt profesor. poate fi suspendata aceasta indemnizatie in cazul in care as lucra ca si traducator colaborator (fara a incheia un contract de vreun fel)?