avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditate

buna daca ati putea sa ma ajutati cu o nelamurire , persoana respectiva e bolnava are 20 de ani si a mers la medicul de expertiza medicala care ia confirmat ca se incadreza pentru pensia de invaliditate dar ii trebuie un stagiu de cotizare , eu stiam ca ajunge daca face contract cu casa de pesni pt o luna , dar la casa de pensi ia spus ca ii trebuie 2 ani ca sa se poate pensiona medical , sa modificat ceva la legea pensilor si e adevarat ca ii trebuie cei 2 ani pentru a se putea pensiona sau ajunge si o luna daca plateste la casa de pensi , astept un raspuns si ceva articole de lege in acest sens daca sau operat ceva modificari multa sanatate
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 09:21, 21 Ianuarie 2018
Urmare Deciziei nr. 680 din 26 iunie 2012 a Curţii Constituţionale care a determinat modificarea art. 73 din Legea nr. 263/2010, accesul la pensia de invaliditate NU mai este condiţionat de stagiul de cotizare realizat în raport cu vârsta la data emiterii deciziei medicale, ci doar de încadrarea într-un grad de invaliditate confirmat prin decizia medicală asupra capacităţii de muncă emisă de medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii competente.
care sunt pasi de urmat pe a putea sa-si depuna actele de pensionare?
Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea persoanei interesate, de către medicul expert al asigurărilor sociale.
Actele necesare încadrării în grad de invaliditate:

cerere;

actul de identitate;

documente medicale din care să rezulte afecţiunile prezentate şi rezultatele investigaţiilor necesare pentru susţinerea diagnosticului clinic şi funcţional (forma clinică şi stadiul evolutiv al bolii);

adeverinţa eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical, cumulat în ultimele 12/24 de luni, cu menţionarea datei ultimei zile de concediu medical;

documentul din care să rezulte cauza invalidităţii;

documentul care să ateste data ivirii invalidităţii, după caz.

Documentele care atestă cauza invalidităţii sunt, după caz:

fişa BP2/adeverinţă de confirmare eliberată de direcţia de sănătate publică, în caz de boală profesională;

FIAM/proces-verbal avizat de inspectoratul teritorial de muncă ce a confirmat caracterul de muncă al accidentului sau adeverinţă de confirmare a înregistrării accidentului de muncă la inspectoratul teritorial de muncă, în caz de accident de muncă;

documente medicale eliberate de medicii de specialitate care confirmă diagnosticul, în caz de schizofrenie/neoplasm/SIDA; pentru afecţiunea neoplazică se anexează şi rezultatul examenului histopatologic;

certificat emis de comisia de expertiză medico-militară, în caz de accident sau boală contractată în timpul ori din cauza îndeplinirii serviciului militar sau a şcolilor militare.

Decizia medicală de încadrare într-un grad de invaliditate se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere.
buna si daca nu amuncit nici o zi avand 2o de ani , si nu are concediu ce trebuie sa faca ... imi spunea cineva ca trebuie sa coti zeze o luna la casa de pensi , e adevarat asa se poate ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii aidu aidu Art. 83 alin. (3) pct. e) HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de invaliditate 1968 1968 Am 41 ani si peste 14 ani vechime. De 2 luni am terminat somajul si m-am imbolnavit, am facut sarcoidoza stadiul II, o boala autoimuna. De la comisia medicala ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate magda guran magda guran As vrea sa stiu daca o persoana diagnosticata cu DEPRESIE BIPOLARA CU SINDROM MANIACAL are dreptul la pensia de invaliditate, care este documentatia necesara ... (vezi toată discuția)