Art. 83 alin. (3) pct. e) HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 210 din 25 martie 2011, prev:
Cererea prevazuta la alin. (1) este insotita de urmatoarele acte, in original sau copie certificata pentru conformitate cu originalul: e) documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii, dupa caz.
Este vb de Art. 83 alin (1) cererea pentru expertizarea medicala a capacitatii de munca
La ce situatie se refera documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii ??
Este vorba de decizia emisă de medicul expert al asigurărilor sociale , prin care sa constat incapacitatea de munca ( invaliditate grad ... ) .
Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul expert al asigurărilor sociale.Persoanele care solicită expertiza medicală a capacităţii de muncă depun o cerere la cabinetul de expertiză medicală din cadrul casei teritoriale de pensii competente , în funcţie de domiciliu.
Da, despre aceasta cerere este vb, intr-adevar (adresata comisiei de expertiza, nu casei de pensii).
Insa, atentie, la aceasta cerere trebuie anexat documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii, dupa caz.
Aceasta cerere este menita tocmai pt incadrarea in grad de invaliditate :)
Deci nu am cum sa anexez... tocmai documentul pe care solicit sa mi-l emita!!
In cazul unui accident de munca (AM) care initial a fost declarat ca AM cu incapacitatea temporara (cercetarea evenimentului produs se efectueaza de catre o comisie numita de angajator), daca ulterior se inregistreaza invaliditatea medicala a victimei, atunci se refera la data procesului verbal de cercetare a AM devenit cu invaliditate. Aceasta cercetare se efectueaza de catre ITM.
Initial se intocmeste formularul FIAM de inregistrare AM cu incapacitate temporara de munca, iar dupa declararea AM ca devenit cu invaliditate se intocmeste formularul FIAM de inregistrare AM cu invaliditate.
Se are in vedere art.83 al.(3) lit.d) si e) si al.(4).