avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sunt obligatorii contributiile pentru sanatate pentru ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sunt obligatorii contributiile pentru sanatate pentru persoanele fara venit?

Buna,

Am nevoie de o clarificare in legatura cu obligativitatea platillor CASS (chiar si CAS). Am incercat sa caut online, dar sunt asa de multe bloguri cu informatii diferite incat este greu sa-ti dai seama ce este autentic si ce nu.

Mama mea si-a dat demisia de la jobul ei in Octombrie 2016. Pana in prezent nu a avut alt servici, deci a avut zero venituri din orice fel de activitate (i-au platit copii intretinerea doar ca sa stea sa aiba grija de nepotei).

Recent o vecina i-a bagat in cap ca ar fi fost obligata sa plateasca CAS si CASS chiar daca nu a lucrat in 2017, iar pentru ca daca nu a depus o declaratie nr. XXX la ANAF la inceputul lui 2017, ANAF ii va bloca in curand conturile bancare si sa o oblige la plata CAS si CASS datorat pe 2017.

Din ce stiam eu, persoanele fara loc de munca, cu zero venituri nu au obligativitatea platii CAS si CASS cu bani adusi de acasa pana cand nu isi gasesc alt loc de munca sau obtin venituri impozabile (oricare ar fi ele). Precizez ca nu a cerut sa beneficieze de ajutor de somaj in aceasta perioada.

Va rog, daca se poate o clarificare. Are mama mea vro obligativitate catre statul roman pentru CAS/CASS pentru anul 2017, chiar daca nu a muncit. Este statul nostru chiar asa de ridicol incat sa taxeze o persoana fara venituri? Eu credeam ca automat nu mai ai statut de asigurat in asemenea situatii, iar daca ai nevoie de servicii medicale urgente trebuie sa platesti din urma cateva luni?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Obligativitate plata cass chance1 chance1 Buna seara! Sunt o persoană fără venituri de la sfârșitul anului 2014. Azi am primit de la ANAF o decizie de impunere Cass pe anul 2015 in valoare de 358 ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu platesc csa ,nefiind angajata vreodata? iar acum a venit o suma mare de platit , dar niciodata nu am avut parte de asigurare. krystyane krystyane Buna ziua, am si eu o mare nelamurire, mamei mele i-a venit de platit de la casa de asigurari 1657 ron , iar ea nu a muncit niciodata in viata ei , deci nu ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anuala anul 2015 Vion Vion Buna ziua, Prin intermediul spatiului virtual ANAF am primit acum câteva zile “decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări ... (vezi toată discuția)