avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DAUNE PRODUSE DE CHIRIASI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DAUNE PRODUSE DE CHIRIASI

Buna ziua,
sunt proprietar de apartament dat spre chirie.
Chiriasii au produs o inundatie la baie, nu au tras bine apa la toaleta si bazinul a continuat sa se umple fara intrerupere pana au ajuns acasa, apa ajungand la vecinul de dedesubt, scurgerea fiind infundata (fapt nestiut de mine),
Vecinul este foarte recalcitrant si ne cere ca despagubire o suma destul de ridicata, 700 ron, fara sa ne permita sa aducem un meserias sa efectuam reparatiile necesare, altfel ne ameninta cu proces.
Am propus chiriasilor sa participe cu jumatatea sumei cerute de vecin, dar au refuzat solemn pe pretextul ca nu e datoria lor. Inainte de a inchiria apartamentul am inlocuit la bazin sistemul de umplere, deci a fost nou. Cine de drept ar trebui sa suporte cheltuielile? Mentionez faptul ca nu am declarat inchirierea apartamentului la financiar .
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Ianuarie 2018
Mihamir, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihamir , utilizator 17:50, 22 Ianuarie 2018
Cheltuielile trebuiesc suportate de catre locatar (chirias).
Buna seara,

in raport cu vecinul, dumnv ca proprietar trebuie sa suportati cheltuielile.

Insa cateva elemente importante sunt necesare pentru a intelege daca veti putea recupera acesta suma de la chirasi datorita utilizarii neconforme a echipamentelor sanitare pe perioada inchirierii:
- at semnat un contract (conventie) de inchiriere cu acestia?
- sunt prevazute clauze care reglementeaza raspunderea chiriasului fata de proprietar in cazul daunelor?
- aveti chitanta care atesta inlocuirea la bazin a sistemului de umplere?

Daca toate aceste elemente sunt prezente atunci sunt sanse ca in raport cu chiriasi sa obtineti de la acestia suma datorata repratiilor, invocand clauzele contractuale si motivand utilizarea necorespunzatoare a echipamentelor sanitare.
Raspunsul este conditionat de clauzele contractula prevazute si asumate
Daca nu ati prevazut concret in contractul de locatiune ca de la intrarea in apartament locatarul urmeaza sa suporte eventualele prejudicii cauzate de neatentia sa ,de utilizarea defectoasa a utilitatilor,atunci dv trebuie ca proprietar sa suportati prejudiciul cauzat vecinului
Buna seara.
Am inteles. Multumesc mult pentru raspuns si pentru timpul acordat.

Florentina Pomponiu a scris:

Buna seara,

in raport cu vecinul, dumnv ca proprietar trebuie sa suportati cheltuielile.

Insa cateva elemente importante sunt necesare pentru a intelege daca veti putea recupera acesta suma de la chirasi datorita utilizarii neconforme a echipamentelor sanitare pe perioada inchirierii:
- at semnat un contract (conventie) de inchiriere cu acestia?
- sunt prevazute clauze care reglementeaza raspunderea chiriasului fata de proprietar in cazul daunelor?
- aveti chitanta care atesta inlocuirea la bazin a sistemului de umplere?

Daca toate aceste elemente sunt prezente atunci sunt sanse ca in raport cu chiriasi sa obtineti de la acestia suma datorata repratiilor, invocand clauzele contractuale si motivand utilizarea necorespunzatoare a echipamentelor sanitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias vs propietar Livingston Livingston Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cine plateste inlocuirea usilor si geamurilor( cu termopane,,) la un bloc, chiriasul sau propietarul.Mai jos am ... (vezi toată discuția)
Plata reparatie centrala termica mmuntean99 mmuntean99 Buna ziua Societatea comerciala la care sunt administrator are sediul intr-un apartament inchiriat. In acest apartament exista o centrala termica al carei ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli bloc - cine plateste adrian137 adrian137 Buna ziua, Sunt chirias intr-un apartament. La bloc s-a constituit un fond de reparatii (din cate am inteles ar fi ceva similar cu cel de rulment). ... (vezi toată discuția)