avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal - stagiu minim de cotizare - ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal - stagiu minim de cotizare - neretroactivitatea legi civile

X persoana devine asigurata si achita cotizatia necesara conform si in baza OUG 158/2005 modificat si completat prin L399/2006 din luna noiembrie 2017 ! - conform art . 7 din OUG 158/2005 ”Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.” !
Conform OUG 99/2017 , care modifica si completeaza OUG 158/2005 , ” 9. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 7. — Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)—d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical."
X persoana doreste sa solicite cu incepere din 1 februarie 2018 concediul prenatal ! raportat la legislatia ”veche” oug 158/2005 indeplineste conditiile de acordare acestui concediu (fiind legea in baza caruia s-a asigurat indeplinind conditiile de adminsibilitatea a cererii ei) dar efectiv momentul in care i s-ar acorda concediul prenatal intra sub incidenta legii noi unde minim necesar de cotizatie ese de 6 luni ....ea avand cotizat doar 3 luni (noiembrie si decembrie 2017 si ianuarie 2018 )
Intrebari : 1) poate retroactiva oug 99/2017 raportat ca momentul incheierii contractului de asigurare a inceput sub imperiul OUG 158/2005 modificat prin L399/2006 ?
2) care este actul normativ aplicabil contractului de asigurare incheiat de x ?
Cel mai recent răspuns: blue31 , utilizator 12:29, 20 Ianuarie 2018
Se aplica modificarile aduse OUG 158/2005... se ia in considerare legea in vigoare la data solicitarii concediului de maternitate.
sa inteleg ca actul normativ (nou) se aplica retroactiv pentru persoana x , avand in vedere ca aceasta a incheiat contractul de asigurare conform dispozitiei ”legii” vechi ? respectiv legea aplicabila contractului de asigurare nu este cel sub imperiul caruia s-a incheiat ci legea noua ?
cu scuzele de rigoare as adresa si o intrebare retorica : ce posibilitate avea persoana x sa prevada in momentul incheierii contractului de asigurare ca legea se va modifica si conform legii noi nu va mai indeplini conditiile de ”primire” a concediului prenatal - cum s-a impus prin nou act normativ minim de 6 luni ...la fel se putea solicita minim 10 luni ..etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical genigeni genigeni un angajat a adus concediu medical desi e angajat doar de doua luni la noi la firma...el nu vrea sa-mi dea dovada ca a lucrat in alta parte inca 4 luni inainte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Alexandra Leonov Alexandra Leonov As dori sa stiu daca pot sa intru in concediu cu risc find insarcinata in 3 luni dar ne avand inca un an de munca...imi dauneaza la indemnizatie ... pe 11 07 ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de maternitate 2018 Mariababy Mariababy Buna ziua, Am o disputa cu medicul meu de familie pe marginea conditiilor de acordate a concediului prenatal. Vreau sa intru in concediu prenatal/de sarcina ... (vezi toată discuția)