Am inteles ca primul (si obligatoriu ?) pas este formularea unei cereri,catre Judecatoria de care apartine bolnavul, de punere a acesteia sub interdictie judecatoreasca. Dupa ancheta de rigoare instata pronunta interdictia si stabileste un tutore(curator) dintre rudele de gradul 1. In cazul de fata, persoana cu handicap are o fata majora cu domiciliul si familia in Spania,care nu poate si nici nu doreste sa fie tutore (curator) si un frate major,disponibil.Este obligatoriu sau nu un inscris notarial de renunntare din parte fiicei la tutela?In cat timp este posibil demersul de la data cererii?
este adevarat este necesara o actiune in instanta ptr. aceasta interdictie.
Curatela se poate institui la cererea celui ce urmează a fi reprezentat, a soţului sau a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111 NCC, însă doar cu consimţământul celui reprezentat. în situaţia în care consimţământul nu poate fi dat, numirea curatorului se poate face de către instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, numai în cazurile în care persoana reprezentată a lipsit timp îndelungat de la domiciliu sau este dispărută. în speţă, persoana pentru care se cere curatela, deşi este prezumată de lege capabilă, nu îşi poate exprima un consimţământ valabil în vederea numirii unui curator, discernământul său fiind pus sub semnul întrebării.
Intrebarea era
,,Este obligatoriu sau nu un inscris notarial de renunntare din parte fiicei la tutela?In cat timp este posibil demersul de la data cererii?
In opinia mea nu este nevoie deoarece
Curatela se poate institui la cererea celui ce urmează a fi reprezentat, ,,atata timp cit fica nu a solicita curatela nu poate renunta la ea deoarece nu sa institui aceasta curatela in favoarea ei .
aveti posibilitatea ca in instanta sa specificati daca este necesar ca fica nu doreste curatela.
Instanta poate dispune daca este necesara o renuntare expresa din partea ficei (la notar ,sau prin declaratie in fata instantei)
asta este opinia mea
va sfatuiesc sa mai ascultati si alta opinie
Cu speranta ca v-am fost de ajutor va urez succes.