avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pentru nesemnare RI?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pentru nesemnare RI?

Poate fi desfacut CIM pe motiv ca nu am semnat RI? Eu am semnat RI la angajare dar au elaborat altul intre timp. Ne-au zis sa il semnam dar am fost in delegatie si m-am zapacit si nu am semnat de luare la cunostinta. Eram obligata? Acum spun ca ar fi motiv de desfacere a CIM....
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:16, 17 Octombrie 2009
Daca nu sunt clauze abuzive in noul Regulament Intern refuzul semnarii acestuia poate fi motiv de desfacere a Contractului Individual de Munca.
Nu sunt in domeniu, insa logic gandind, din cate vad eu, nu ar fi nici un motiv pentru care nu ati dori sa-l semnati. Ca exista un decalaj intre momentul publicarii RI si cel al semnarii.... cate si mai cate se intampla in ziua de azi in firme. Nici una nu e perfecta.

Sau , ar mai fi o varianta: firma cauta cu dinadins sa-si mai reduca din personal.
Spuneti-mi va rog reprezinta clauza abuziva faptul ca este mentionat ca pauza trebuie sa fie in afara celor 8 ore de program, adica sa stau 8ore si un sfert la servici daca imi iau pauza de 15 min? Parca stiam ca la program de 8 ore cele 15 min sunt incluse in programul regulamentar de lucru......:">
raluky22 a scris:

Spuneti-mi va rog reprezinta clauza abuziva faptul ca este mentionat ca pauza trebuie sa fie in afara celor 8 ore de program, adica sa stau 8ore si un sfert la servici daca imi iau pauza de 15 min? Parca stiam ca la program de 8 ore cele 15 min sunt incluse in programul regulamentar de lucru......:">


Pauza de 15 min se include in programul de 8 ore, nu inafara programului.
Pauza de 30 min nu se include in program.
In Codul Muncii avem:

Art. 130. [pauza de masă şi alte pauze]
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

De aici reiese ca nu poate fi considerata clauza abuziva prelungirea programului de lucru cu durata pauzei de masa.

Alte discuții în legătură

Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Program de lucru operator calculator Osanca Osanca Buna seara, lucrez ca operator calculator intr-o societate privata si as dori sa stiu daca sunt obligata sa lucrez 8:30 pe zi, cele 30 min. fiind considerate ... (vezi toată discuția)
Poate fi prelungit programul de munca cu pauya de masa de 30 minute daca acest fapt nu e prevayut in ccm? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti daca angajatorul poate decide sa introduca pauza de masa desi acest fapt nu este prevazut in CCm sau in regulamentul ... (vezi toată discuția)