Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Postul la care am lucrat a fost desfiintat (restructurare). Stiind ca in perioada imediat urmatoare vom avea un copil, am negociat cu compania sa-mi prelungeasca perioada de angajare pana in momentul terminarii perioadei minime de leuzie (42 zile de la nasterea copilului), astfel incat sa am continuitate si sa intru in concediu de ingrijire copil. S-a semnat un nou contract de munca cu durata determinata.
In momentul de fata cele 42 de zile au expirat. Firma imi cere sa intru in paternal doar la momentul terminarii contractului. Au invocat complicatiile (hartii, munca, efort) care apar daca doresc sa intru in paternal in a 43-a zi. Eu insa ma gandesc ca doresc doar sa evite situatia in care dupa 2 ani as putea sa doresc sa imi continui contractul la dansii.
Ce am de pierdut daca ma las pe mana lor? Diferenta este de vreo 16 zile.
Ati intutit bine, intrucit daca contractul de munca inceteaza prin ajungere la teremen nu mai au obligatria sa va reprimeasca la serviciu dupa expirarea concediului, ar fi indiciat sa incercati sa obtineti concediul imediat contractul de munca chiar
kamikz:
1. Colega mea @pakos are dreptate sa va intrebe deoarece:
- concediul paternal inseamna cle 5 zile care se acorda tatalui la nasterea unui copil iar dvs. confundati acest concediu cu CCC care se acorda fie mamei fie tatalui;
- pentru mama, CCC se acorda dupa 42 de zile de la nasterea copilului, iar pentru tata, se acorda incepand cu data nasterii copilului.
2. Va redau din Norma metodologica de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;