ma ocup de resurse umane la o primarie. in anul 2007 a fost angajat ca asistent personal un pensionar de urmas,
- acesta nu a anuntat CJP,
- angajatorul a depus lunar declaratiile nominale la CJP
- in urma cu cateva luni CJP a descoperit aceasta situatie si a dispus recuperarea sumelor datorate de la pensionarul angajat.
- dupa ce a primit decizia, pensionarul a solicitat incetarea contractului de munca. intrebarea mea este ... in ce masura angajatorul poate fi tras la raspundere pentru faptul ca a angajat un pensionar de urmas?
Potrivit Legii nr.19/2000 actualizata, raspunderea este a beneficiarului dreptului de pensie:
Art. 96. - Beneficiarul dreptului de pensie este obligat să comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind condiţiile de acordare şi de plată a pensiei, în termen de 15 zile de la apariţia acesteia.
si:
Art. 187. - (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
Multumesc!
asa am inteles si eu studiind legea nr. 19, dar pentru ca pensionarul respectiv a mentionat ca ma va actiona in instanta (pe mine nu angajatorul, acesta considera ca eu nu trebuia sa-i fac dosarul de angajare) voiam sa stiu daca se mai face referire intr-o alta lege la aceasta situatie, daca mai exista vreo prevedere legala care sa traga la raspundere angajatorul.
Nu exista nicio prevedere legala conform careia, in situatia prezentata de dvs., sa fie tras la raspundere angajatorul sau dvs.
Doamna avocat a punctat exact ce trebuia sa stiti. Stati linistit!
Pensie de urmas
bodo4u
problema este urmatoarea...prietena mea primea pensie de urmas pana s-a angajat ca profesoara din septembrie 2009...in februarie 2010 a primit de la casa de ... (vezi toată discuția)