avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... angajare pensionar de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

angajare pensionar de urmas

ma ocup de resurse umane la o primarie. in anul 2007 a fost angajat ca asistent personal un pensionar de urmas,
- acesta nu a anuntat CJP,
- angajatorul a depus lunar declaratiile nominale la CJP
- in urma cu cateva luni CJP a descoperit aceasta situatie si a dispus recuperarea sumelor datorate de la pensionarul angajat.
- dupa ce a primit decizia, pensionarul a solicitat incetarea contractului de munca. intrebarea mea este ... in ce masura angajatorul poate fi tras la raspundere pentru faptul ca a angajat un pensionar de urmas?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:44, 17 Octombrie 2009
Potrivit Legii nr.19/2000 actualizata, raspunderea este a beneficiarului dreptului de pensie:
Art. 96. - Beneficiarul dreptului de pensie este obligat să comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind condiţiile de acordare şi de plată a pensiei, în termen de 15 zile de la apariţia acesteia.
si:
Art. 187. - (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
Multumesc!
asa am inteles si eu studiind legea nr. 19, dar pentru ca pensionarul respectiv a mentionat ca ma va actiona in instanta (pe mine nu angajatorul, acesta considera ca eu nu trebuia sa-i fac dosarul de angajare) voiam sa stiu daca se mai face referire intr-o alta lege la aceasta situatie, daca mai exista vreo prevedere legala care sa traga la raspundere angajatorul.
Nu exista nicio prevedere legala conform careia, in situatia prezentata de dvs., sa fie tras la raspundere angajatorul sau dvs.
Doamna avocat a punctat exact ce trebuia sa stiti. Stati linistit!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradul 2 de invaliditate any_cobas any_cobas Buna seara! spuneti-mi va rog , o persoana cu gradul 2 de invaliditate s-a angajat oficial la lucru, care pot fi urmarile conform legii???? (vezi toată discuția)
Greseli de calcul?sau lege aplicata tarziu? filofteia radu filofteia radu in 24.03.2009 mi s-a stabilit o pensie de invaliditate gr.2 de 445 lei, am primit lunar 468 lei la revizuirea din 28.09.2009 mi s-a acordat gr.3 urmand sa ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas bodo4u bodo4u problema este urmatoarea...prietena mea primea pensie de urmas pana s-a angajat ca profesoara din septembrie 2009...in februarie 2010 a primit de la casa de ... (vezi toată discuția)