avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Mărfuri cu titlu gratuit (valoare 0 euro). Cum se ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Mărfuri cu titlu gratuit (valoare 0 euro). Cum se înregistrează în contabilitate?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.

Sunt mai nou GM la o firma care importa produse alimentare si echipamente(obiecte de inventar).

Eu primesc de la furnizor pe factura marfuri cu valoare si intr-un anumit procent, respectiv cantitati mici ,aceeasi marfa cu valoare 0 euro pe factura sub forma de gift(cadou). Obiectele de inventar, respectiv cesti, pahare, alte accesorii etc le primesc numai cu valoare 0 euro(gift). Se vede pretul lor in factura la valoare pe u.m. dar la rubrica discount apare gift si total valoare 0 euro.- la fel si la marfa cu val 0 euro.
Cum se inregistreaza aceste marfuri si echipamente cu valoare 0 euro in contabilitate?
Le inregistrez direct cu valoare 0 euro asa cum le primesc? sau le inregistrez cu valoarea lor unitara x nr. de bucati si apoi adaug la final cu minus valoarea lor totala astfel incat valoarea intrarii sa fie egala cu valoarea facturii?

Va rog sa ma ajutati pentru ca eu consider corecta o varianta iar departamentul contabilitate alta. Exista implicatii asupra TVA in functie de cum le inregistrez?

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:50, 4 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vindeti cu amanuntul, atunci marfa se inregistreaza la pretul de vanzare.

Daca vindeti cu ridicata, atunci marfa se inregistreaza cu valoare zero iar la vanzare se descarca din gestiune in functie de metoda aleasa: FIFO, LIFO sau la pretul mediu.

In ce priveste obiectele de inventar, acestea pot fi predate gestionarului la o anumita valoare aleasa, inregitrindu-se in contabilitate diferenta dintre valoarea de gestiune si valoarea de achizitie (in cazul nostru, zero).

In ce priveste TVA deductibila, aceasta este zero.
Multumesc de raspuns.

Eu nu vand aceasta marfa, o folosesc mai departe in scopuri de promovare brand, marketing, reglaje, etc. In ceea ce priveste obiectele de inventar le dau in custodie, nici macar 1% din ele nu le vand.
De exemplu la pizza cutia costa 0,01 lei - asta pentru ca nu cunosc nici o gestiune care sa accepte pretul 0. Daca vreti sa tineti gestiunea si evidenta lor, atunci le inregistrati, daca nu va mai intereseaza nu le prindeti in gestiune de loc. Cel mai simplu e sa nu o faceti daca nu le vindeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descarcare de gestiune costicul costicul Am o problema.Cum se face descarcarea de gestiune , avand un stoc de 30000 ron? Nu mai am nici o alta suma.Ma puteti ajuta?Se poate face asta? (vezi toată discuția)
Descarcare gestiune rodica-cristina rodica-cristina cum fac inregistrarile la sfarsitul lunii? descracrea de gestiune mai exact.. (vezi toată discuția)
Reglare stoc ioana b ioana b am nevoie urgent de un raspuns. cum pot sa-mi reglez stocul daca am un produs care imi apare pe lista de inventar cu +1buc la un pret x si acelasi produs la ... (vezi toată discuția)