avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ucenicie la locul de munca-drept al muncii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ucenicie la locul de munca-drept al muncii constituit ca vechime in munca ?

Va rog sa-mi oferiti cateva indrumari cu privire la reconstituirea a 2 (doi)ani vechime in munca conform legislatiei in vigoare .
(pentru soacra mea)

Motive :
-in perioada 1972-1974 ,s-a intocmit un contract de ucenicie intre petenta..X..si o intreprindere de stat .
-ucenicia s-a facut la locul de munca unde a invatat meseria de confectioner.
-pe timpul scolarizarii (a 200 de persoane) ,o parte din fete au fost trimise la scolarizare in alt judet (50 de persoane)
-pentru cele 50 de persoane,atunci s-au intocmit alte forme de incadrare(nu se stie motivul)
-celelalte 150 de persoane (printre care si petenta) au ramas sa-si desfasoare activitatea la locul de munca in fabrica locala.
- in timpul scolarizarii,petenta s-a casatorit si a nascut un copil cu doua luni inainte de terminarea contractului de ucenicie.

Dupa ucenicie,s-a intocmit CIM cu carte de munca si s-a platit concediul de maternitate .In cartea de munca figureaza ca vechime doar perioada oct.1974-dec.1974 ,intrucat s-a facut cerere de cresterea copilului.

S-a dat negatie pentru a nu plati scolarizarea,intrucat in contractul de munca intocmit in sept.1974, se mentiona o clauza ca "angajatul este obligat sa presteze obligatoriu activitate timp de 5 ani la acel loc de munca".

Unitatea a eliberat adeverinta cu aceasta perioada 1972-1974 cu toate veniturile realizate pe baza de stat de plata si cu mentiunea "curs de zi" si copii de pe statele de plata din acea perioada.

Directia muncii insa refuza sa recunoasca aceasta perioada ca vechime in munca -in baza adeverintei eliberata de unitatea angajatoare.

Este legal ca aceasta perioada sa poata fi reconstituita ca vechime in munca.

Motivul ITM...este ca in acea perioada nu s-au retinut CAS si 2% pentru pensii,insa in acea perioada nu se retinea asa ceva la nici un angajat.

Va rog daca se poate sa-mi oferiti o indicatie ce se poate face in acest caz.

Soacra mea ,este nascuta in anul 1955 si ar dori sa intocmeasca dosarul de pensie anticipata in anul 2010 .Are vechime in munca pana in prezent aproape 30 de ani ,fara acesti ani.

Acesti ani ar fi bineveniti in constituirea vechimii,avand in vedere calcularea vechimii totale.

Fosta intreprindere spune ca legal ar fi sa admita vechimea,insa exista refuz pana in prezent desi s-a inaintat doua cereri cu tot cu documentatie catre Casa de pensii.
Precizez ca in prezent soacra mea se afla in pensie gr.III -boala.
Se refuza admiterea acestor ani la vechime constituita in munca.

Va multumesc anticipat !

cu stima si consideratie,

rodica_post
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 21:13, 17 Octombrie 2009
incercati, in primul rind cu o adeverinta eliberata de unitatea angajatoare. in cazul in care aceasta refuza incercati cu alte documente emise de unitatea angajatoare si... cu doi martori care au lucrat la angajator in acea perioada.
catalin ciobanu a scris:

incercati, in primul rind cu o adeverinta eliberata de unitatea angajatoare. in cazul in care aceasta refuza incercati cu alte documente emise de unitatea angajatoare si... cu doi martori care au lucrat la angajator in acea perioada.

in instanta de judecata avand ca obiect reconstituire vechime in munca ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberarea de adeverinte neconforme cu adevarul pentru pensie vasilesolomon57 vasilesolomon57 In perioada anilor 1972-1974 am urmat cursurile sc.prof. de ucenicie la locul de munc La solicitarea fostilor ucenici privind eliberarea de adeverinte din ... (vezi toată discuția)
Ucenicia la locul de munca deliapopa30 deliapopa30 am absolvit cursurile sc. prof. de ucenicie la locul de munca in anul 1974 in baza unui contract de ucenicie.perioada de ucenicie se considera vechime in ... (vezi toată discuția)
Ulm (ucenicie la locul de munca) + stagiul militar,intra in calculul pensiei limita de varsta ??? ContSters192068 ContSters192068 Am facut Scoala profesionala de 3 ani la zi tip ULM (ucenicie la locul de munca) cu practica in uzina,intre anii 1971-1974, ani in care am primit bursa,apoi ... (vezi toată discuția)