avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dezvoltatorul imobiliar mă obligă să cumpăr loc de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dezvoltatorul imobiliar mă obligă să cumpăr loc de parcare deși eu nu am mașină și nici nu intenționenz să cumpăr una în viitorul apropiat. Cum pot să evit asta?

Buna ziua! In decembrie 2016 am semnat un precontract cu un dezvoltatori imobiliar n care este specificat la rubrica alte clauze, ca optional pot solicita un loc de parcare. Acum respectivul ma obliga sa cumpar locul de parcare desi nu am masina si nici nu intentionez sa cumpar una in viitorul apropiat. Ce pot sa fac?
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 21:59, 24 Ianuarie 2018
V-a obligat in scris sau verbal? Nu ati incheiat contractul de v/c?
Nu sunteti obligat sa cumparati locul de parcare si nici nu va poate obliga.
Ati platit un avans?
Ce conditii aveti prevazute in precontract pentru incheierea tranzactie?
Exista vreo conditionare pentru incheierea tranzactiei de achizitionarea locului de parcare?
Daca nu exista atunci ii puteti cere dublul avansaului plus daune interese daca nu finalizeaza tranzactia, daune suficient de consistente incat sa se sature sa modfice clauzele precontractului.
Numai verbal. Nu am incheiat contractul de v/c. Am incheiat doar antecontract si prelungire de antecontract intrucat nu a respectat termenul de 30.10.2017.La art. 9 paragraful 1 din antecontract scrie: in functie de optiunea lor Promitentii-cumparatori, pot cumpara si un loc de parcare, subteran sau suprateran, care va face obiectul si se va individualiza intr-un alt antecontract sau contract de v/c. Mentionez ca am dat avans de 14000 eur, cam 20 la suta, urmand sa ne dea extrasul de c.f. in 20 februarie.
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
Filip Marinel, utilizator
Contractul final nu este obligatoriu sa fie identic cu promisiunea bilaterala si pot surveni modificari, dar numai cu acordul partilor.
Daca nu intentionati sa va achizitionati masina in viitorul apropiat, nu aveti permis, nu intentionati sa va luati permis sau alte motive atunci nu puteti fi obligat sa cumparati un loc de parcare.
Acum depinde si unde se afla locul de parcare, daca este intr-un cartier rezidential, inchis, deschis, sau alta zona, din moment ce va fi in proprietatea dvs.a ti putea sa il inchiriati altui proprietar sau la cineva din zona., daca este subteran banuiesc ca ar exista doritori. un loc de parcare este necesar cand va veti achizitiona o masina, E un "rau necesar" ca sa zic asa, nu stii niciodata cand vei avea nevoie de el, peste 5 ani poate vreti dori sa va luati o masina (banuiesc ca sunteti un tanar, probabil rate unde nu mai incape si o masina!) si veti ajunge la concluzia ca "ce bine era daca..."
Dar asta depinde de dvs., de costuri si de optiunile existente.
Departe de mine gandul sa-mi iau masina. Creditul o sa fie imobiliar pe 25 de ani si la cat a ajuns acum ROBOR... Vroiam doar sa stiu daca ma poate obliga sa cumpar locul de parcare, sau daca este vreo prevedere legislativa care ma obliga sa fac acest lucru (reprezentantul dezvoltatorului imobiliar asa s-a exprimat: ca este o prevedere de anul trecut din iunie care obliga pe proprietari sa cumpere loc de parcare, altfel nu mai primesc ei autorizatie de constructie pentru viitoarele proiecte.

Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Pai in cazul asta poate veti avea nevoie de masina sa transportati banii la banca daca tot creste ROBOR-ul! :) Va inteleg punctul de vedere, eu ii duc cu masina de vreo 3 ani si mai am inca vreo 27.

Nu exista nicio prevedere legala prin care o persoana sa fie obligata sa cumpere loc de parcare odata cu apartamentul.
Nu este problema cumparatorilor ca dezvoltatorii nu primesc autorizatii de constructii pentru alte proiecte. Dezvoltatorii au posibilitatea sa construiasca un imobil fara locuri de parcare.
Daca sunt conditionati pentru obtinerea AC de vanzarea apartamentului odata cu locul de parcare atunci sa prezinte ofertele catre posibilii cumparatori complete, apart+loc de parcare atatia euroi.
Dar ei baga la inaintare o oferta fara loc de parcare si apoi forteaza cumparatorul sa cumpere si locul de parcare bazandu-se ca acesta nu va da inapoi sa incheie tranzactia pentru ca a pierdut timpul asteptand 1-2 ani sa fie gata si o sa prefere sa mai de a 5-6000 euro si pentru locul de parcare chiar daca nu are nevoie.
Cand ati obtinut creditul banuiesc ca l-ati obtinut in baza promisiunii incheiate cu dezvoltatorul. Daca apar alte conditii privind incheierea contractului banca va poate respinge acordarea creditului.
Cum nu aveti deoacamdata decat o discutie verbala nu aveti nicio problema, deocamdata.
Insa daca dezvoltatorul forteaza nota cu achizitionarea suplimentara a lcoului de parcare trebuie sa fiti pregatit sa inchideti rapid discutia cu prevederile din promisiune, si sa amenintati dezvoltatorul cu o actiune in instanta cu riscul de a pierde timp dar care sa va asigure obtinerea de daune interese suficiente sa acopere prejudiciul cauzat de neincheierea tranzactiei.

Mai aveti posibilitatea ca in termen de 6 luni de la implinirea termenului la care trebuia sa incheiati contractul de v/c sa introduceti o actiune in instanta prin care judecatorul sa emita o hotarare prin care sa considere precontractul drept contract de v/c. Apelati la un avocat cel mai bine pentru formularea unei astfel de actiuni. Un avocat va poate fi de folos si in cazul in care dezvoltatorul incepe cu sicane si vrea sa va forteze sa incheiati contractul dev/c si pentru locul de parcare.
Acum depinde si de prevederile din contract, daca aveti clauze penalizatoare, in ce conditii ati incheiat actul aditional, daca trebuia sa va plateasca penalitati pentru ca nu a finalziat constructia. Numai cu contractul in fata puteti primi un sfat la obiect.

Alte discuții în legătură

Precontract casa balasaf balasaf Buna ziua! in data de 30.07.2015 am semnat un precontract pentru cumpararea unei case, dand un avans de 2000 euro si urmând ca pana in data de 30.11. 2015 sa ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare nemenționat in promisiune v-c, dar menționat ... Jessica123 Jessica123 Loc de parcare nemenționat in promisiune V-C, dar menționat in Contractul V-C Buna ziua, Revin cu scenariul următor, adăugând o mențiune legată ... (vezi toată discuția)