Buna ziua,
am o firma la care sunt administrator unic si pe care doresc sa o inchid.
Dar exista o mica problema; pe adresa firmei exista o amenda data de ITM in anul 2014 pe care nu am plati-o, pentru care m-am judecat ulterior (dar am pierdut, caci greu sa invingi ITM-ul ).
Datorita acestei amenzi am fost declarat inactiv fiscal in 2017.
Pot inchide firma, care este solutia cea mai simpla si ieftina ?
Ca sa puteti inchide firma (prin dizolvare in mod voluntar urmata de radiere) trebuie sa prezentati
un certificat de atestare fiscala din care sa rezulte ca firma nu are datorii. Prin urmare, achitarea amenzii si eventual a penalitatilor este obligatorie. Apoi, se pune problema inactivitatii (daca este sau nu nevoie de activare)- chestiuni ce tin de procedura fisala- Las alti colegi sa raspunda la asta.
Multumesc ! E cam grav pentru ca era o firma ce nu producea (un chiosc) mai mult de 3000 lei lunar, iar o amenda de 10000 lei nu putea fi platita. Asa ca am decis sa incercam sa intram in faliment.
Conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă:
art. 5 pct. 72: Valoarea prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea prag este de 40.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitor.
Daca aveti datorii mai mici de 40.000 lei, nu se va deschide procedura insolventei.
art. 70 alin. (3) Judecătorul sindic va stabili îndeplinirea condiţiilor referitoare la
cuantumul minim al creanţelor, în raport cu valoarea însumată a creanţelor tuturor creditorilor care au formulat cereri şi cu respectarea valorii-prag prevăzute de prezentul titlu(...).