avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintari din partea angajatorului ca ma pune sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintari din partea angajatorului ca ma pune sa platesc majorari si penalitati si ca nu imi incheie contractul de munca

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: lucrez la o firma de contabilitate, mi-am dat demisia si sunt in preaviz. Angajatorul este foarte suparat ca nu mai vreau sa raman in firma si de la inceputul perioadei de preaviz ma pistoneaza, ma ameninta, ma cearta din orice.
Noi in firma facem in fiecare zi o planificare pentru ziua in curs, pe care de cele mai multe ori nu o putem indeplini in totalitate din cauza volumului de munca.
Ieri am primit mail de la angajator in care mi se spune ca pentru toate neregulile constatate la firmele pe care le am in responsabilitate ma pune sa suport majorarile si penalitatile pe care le voi plati cu foaie de varsamant. Pe langa asta, pentru taskurile planificate si nerealizate, voi suporta cheltuielile postale pentru depunerea declaratiilor.
Azi am primit mail in care imi spune ca pana la data incheierii contractului de munca trebuie sa inchei dosare de verificare solduri contabile pentru toate societatile din evidenta mea, iar contractul de munca nu inceteaza pana nu imi finalizez lucrarile.
Are dreptul sa imi opreasca bani din salariu pentru majorari si penalitati sau sa nu imi incheie contractul de munca? Ce se intampla daca nu ma mai duc deloc la servici?
Cel mai recent răspuns: iulya_amc2006 , utilizator 11:17, 23 Ianuarie 2018
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, puteti promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.

4. Incetarea unui c.i.m. nu poate fi conditionata de plata unor sume.
In cazul dvs., la expirarea perioadei de preaviz c.i.m. inceteaza indiferent daca se angajeaza sau nu raspunderea patrimoniala a dvs.

5. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Va multumesc mult pentru lamuriri, ca de obicei raspunsul dvs. este bine argumentat.
Ceea ce ma tine pe loc si ma sperie este ca nu stiu daca ii aduc un prejudiciu angajatorului, prin neprezentare la locul de munca.
In contabilitate termenul de depunere al declaratiilor pentru luna aceasta este 25 ianuarie. Angajatorul mi-a spus ieri ca nu ma lasa sa imi depun declaratiile la firme pentru ca nu sunt verificate la sange. Nu am nici o dovada ca mi-a spus asta, dar nici nu pot depune declaratiile de capul meu, fara sa imi dea acordul. Mi-a spus ca nu ma lasa sa le depun, decat dupa 25 ianuarie si sa platesc amenzile pentru depunere cu intarziere. Am 60 de firme pe care le gestionez.
Prin urmare asta ma tine pe loc: nu stiu daca prin neprezentare la locul de munca, ii aduc un prejudiciu si in felul acesta sunt obligata sa ii plateasc despagubiri sau mai stiu eu ce.
Daca eu nu ma mai prezint, atunci ar trebui sa termine altcineva pana pe 25 ianuarie declaratiile ramase de facut. Daca nu le fac colegii mei, iar firmele raman cu declaratiile nedepuse in termen, ce mi se poate intampla mie din punct de vedere legal? Efectiv nu imi pot desfasura activitatea din cauza angajatorului, dar totusi cum pot demonstra lucrul asta?
Va spun sincer ca m-am gandit inclusiv sa ma internez cateva zile in spital ca sa imi fac niste analize, astfel incat sa treaca termenul de 25 ianuarie si sa fiu in concediu medical zilele astea. Ma gandesc cum sa scap, nu pot sa platesc amenzi pentru 60 de firme, e vorba de o suma de bani consistenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract fara preaviz carmencalineata carmencalineata Buna ziua! Situatia este urmatoarea: un salariat discuta cu seful sau pentru o posibilitate de majorare salariu si primeste raspuns ca nu si daca gaseste in ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara si salariu anonim1991 anonim1991 Daca am lipsit in preaviz 4 zile la rand nemotivat, cu intentie si am fost instiintata ca se face comisie..cu ce data se va desface contractul de munca? cu ... (vezi toată discuția)
Pensionare ! ocsi68 ocsi68 Un angajat care are dreptul la c.o. 25 zile lucratoare /an , este planificat in concediu de ex. aprilie a.c. si efectueaza concediul integral , in luna mai ... (vezi toată discuția)