Am si eu o problema juridica ... daca e cineva care ar putea sa-mi dea o sugestie....
Situatia ar fi urmatoarea: eu si sotul avem un srl si am incercat sa-i mutam sediul soc pe adresa apartamentului in care locuim si pe care l-am cumparat in 2004. Nu am reusit pt ca fostul proprietar, de la care am cumparat ap., are deja una din firmele lui pe aceasta adresa, desi nu mai are nici un fel de drept asupra proprietatii pe care a instrainat-o. Dupa multe telefoane si rugaminti la individul cu pricina, am ajuns la concluzia ca nu vom ajunge la o intelegere pe cale amiabila :(, (din motive care ma depasesc ...) si am intrebat o jurista ce ar trebui facut in situatia data. Ea mi-a spus ca singura solutie este sa apelez la un avocat pentru a deschide proces pentru dizolvarea/radierea sediului societatii vechiului proprietar. Asta ar fi prima nedumerire ... adica chiar nu exista o alta abordare mai simpla de a-mi exercita un drept pe care il am in mod evident (cel putin mie mi se pare evident...) ???
Oricum, la vremea respectiva, noi am avut incredere in sfatul acelei juriste ... asa ca zis si facut! Sunat avocat ... dat 10 mil. lei (tarif avocat + taxe judecatorie) ... citatie ... proces ... sentinta de respingere a cererii reclamatilor :O:O (adica fraierii de noi).
Motivatia din sentinta judecatoreasca: "cererea reclamantilor este neintemeiata" :O:O. De fapt, lucrul de care s-a legat jud. a fost chiar motivul cererii de dizolvare, si anume: "parata nu are sediu social cunoscut" (lucru pe care l-am aflat din citatie, dna avocat nu ne-a comunicat si noua ca va merge pe aceasta motivatie...cel putin bizara dupa logica mea ... dar am zis si noi ca sunt treburi avocatesti si ca stie ea mai bine ce face...). Ori printre actele anexate la dosar se afla si o informare de la Oficiul Reg. Com. din care reiese clar ca la adresa noastra functioneaza sediul soc. al firmei parate, cu durata sediu pana in 2012 ... deci in mod evident si dovedit de acte, firma respectiva are sediu social cunoscut !!!! Chestie de logica mi se pare mie...
Motivatia d-nei avocat: hotararea jud. tine de o anumita politica a judecatorilor de a respinge cererile de radiere / dizolvare a unei firme, pe motiv ca aceasta firma nu va mai putea fi urmarita de fisc, dandu-i-se astfel posibilitatea de a se sustrage controlului financiar ...#-o Adica mie nu mi se poate face dreptate pentru ca nu cumva asta sa determine o situatie de natura sa lase celuilalt portite de fentare a legii :(:O. Nu stiu cat de plauzibila este motivatia asta ... mie oricum mi se pare ca suna cel putin ciudat ... dar cum in Tara Romaneasca orice e posibil, mai ales cand e vorba de legislatie si justitie ...
Precizez ca dna avocat ne-a sfatuit sa cerem in instanta dizolvarea societatii parate si nu radierea sediului social din reg. com., pentru ca avusese anterior o respingere de radiere din motivele expuse mai sus ... Se pare ca schimbarea de abordare nu a dus la rezultate mai bune ... din aceleasi motive :P... desi inainte de proces era f increzatoare si parea ca stie ce face...
Deci a doua mea nelamurire este daca sa dau vina pe justitia romana sau pe dna avocat ... #-o Macar sa stiu din cauza cui am cheltuit bani si nervi degeaba X-( ... ca altadata sa nu mai fac asa :P.
nu crezi ca e mai simplu sa mergi la reg.com. si sa ceri radierea sediului din apartamentul proprietatea ta facand dovada ca vechiul proprietar nu are nici un fel de contract cu tine in sensul mentinerii sediul social la societatii. e un bun al tau si dispui de el asa cum doresti. dar pentru mai multa siguranta am sa iti trimit un raspuns si din partea reg. com., in seara aceasta, dupa ce discut problema ta cu un referent de acolo.
Multumesc mult sirbu elena! :)
Eu tin minte ca am intrebat si la reg. Com. despre cum as putea rezolva situatia, si nu mi s-a spus decat sa consult un jurist sau un avocat ... ceea ce am si facut....X-( Poate ca ar fi fost mai intelept sa apelez la un jurist/avocat de la reg. Com., dar eu o stiam oarecum pe acea jurista si am mers pe incredere... Daca reusesti sa afli ceva ... ar fi super! Multumesc inca odata!
Imi cer scuze daca m-am lungit prea mult, dar adevarul este ca dupa aceasta prima (sper sa ramana si ultima) experienta a noastra cu justitia romana, am ramas cu un gust amar si cu impresia ca esti fie la cheremul bunului plac al judecatorilor fie al avocatilor mai mult sau mai putin profesionisti (imi pare rau sa spun asta :().
Multumesc anticipat celor care au rabdarea sa citeasca aceste randuri !
problema nu e dificila, asa cum iti spunea si elena mai sus. Eu tocmai vin de la registru unde am rezolvat 2 probleme similare, trebuie sa depui cererea de radiere, sa achiti taxa si sa ai un dram de bunavointa si perseverenta.
PS daca aveai datele vizibile (mailul) iti trimiteam un model si alte formulare