Buna ziua.
Numele meu este Andrei. In anul 2008 am cumparat un teren intravilan pe care se afla mai multe conducte subterane care apartin firmei Petrom SA, care fac legatura intre sonde si un parc industrial, prin care trec apa cu sare si titei si suprateran se afla o linie de curent electric de 500volti. Intrebarea mea este daca se poate face un contract de inchiriere pentru acest lucru cu firma Petrom SA?
Si cum as putea afla daca are acest drept, pentru ca cei de la Petrom nu prea au vrut sa ma bage in seama de cate ori am fost la ei. Au incercat sa ma faca sa cedez din vorbe.
Eu cred ca este posibil ca terenul sa nu aiba inscris dreptul de servitute legala pentru conducte si linia de 500Kv, pentru ca daca Petrom ar fi avut acest drept v-ar fi aratat actele prin care ei au dobandit acest drept .
Drepturile de servitute sunt inscrise in schita cadastrala anexa a titlului de proprietate.Daca nu exista in aceasta anexa, cei interesati ar putea sa o solicite prin actiune in instanta.
Ca recomandare, daca doriti sa construiti o cladire pe acel teren si nu se poate intrucat fundatia afecteaza conductele, puteti emite pretentii fata de Petrom.
Idem privind inaltimea cladirii, daca reteaua de electricitate impiedica obtinerea autorizatiei de constructie.
Aveti dreptul la o renta anuala, potrivit legii 238/2004, Art. 7. - (1) Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare şi asupra terenurilor necesare oricăror activităţi pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului, un drept de servitute legală.
(2) Exercitarea dreptului de servitute legală stabilit potrivit prevederilor alin. (1) se face contra plăţii unei rente anuale către proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenţiei încheiate între părţi cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri şi/sau permise.
(3) În cazul în care părţile nu ajung la un acord de voinţă în termenul prevăzut la alin. (2), stabilirea cuantumului rentei se va face de către instanţă, în condiţiile legii.
(4) Durata servituţii legale stabilite potrivit prevederilor alin. (1) este cea a operaţiunilor petroliere, iar terenurile ce urmează a fi afectate vor fi determinate, în ceea ce priveşte suprafeţele şi proprietarii, după principiul celei mai mici atingeri aduse dreptului de proprietate.