avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatie plata caldura pausal sau repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatie plata caldura pausal sau repartitoare

Buna ziua,

In blocul in care locuiesc momentan s-a iscat un mic razboi din cauza ca incepand din Noimebrie majoritatea locatarilor au dorit trecerea la sistemul de plata pausal considerand a fi mai avantajos pentru ei.
Eu si inca 2 proprietari (din totalul de 14) am hotarat sa continuam sa platim in baza repartitoarelor, pentru ca nu folosim oricum caldura si nu ni se pare normal sa platim in plus pentru ceva ce nu folosim.
Recent insa ni s-a spus ca trebuie sa trecem cu totii la plata in sistem pausal, ba pentru ca e decizia a 50+1 din locatari, ba pentru ca legea spune ca daca mai putin de 80% din locatatari nu mai platesc conform repartitoarelor atunci toti trebuie sa renunte la ele (legea 233/2004), ba in baza normelor de calcul din 343 /2010 etc.
Motivele invocate sunt diverse pentru ca celor care au trecut acum la pausal li se pare acum ca platesc prea mult si vor intrarea in sistem si a celor cu repartitoare. In legile respective nu am gasit nicaieri mentiunea ca toti locatarii trebuie sa plateasca in functie de cum a hotarat majoritatea, cel putin nu in mod evident pentru mine.
Imi poate spune cineva daca este vreo lege care impune unui proprietar sa plateasca in acelasi sistem cu ceilalti.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
Marius_gxg, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:24, 25 Ianuarie 2018
In cazul asociatiilor de proprietari,dispozitia in vigoare prevede ca majoritatea hotaraste,
minoritatea trebuie sa respecte hotararea majoritatii
Tot dispozitia in vigoare prevede ca daca majoritatea proprietarilor nu mai inteleg sa mentina repartitoarele de cost ,respectiv calculul la caldura sa se realizeze in sistem pausal,restul proprietarilor au obligatia sa respecte hotararea majoritatii
Imi puteti furniza si mie o lege sau hotarare in care pot gasi specificat asta?
Marius_gxg a scris:

In legile respective nu am gasit nicaieri mentiunea ca toti locatarii trebuie sa plateasca in functie de cum a hotarat majoritatea,


Raspunsul il gasiti aici

Articolul 24-L230/2007
(1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.

In cazul in care considerati ca sunteti nedreptatit aveti dreptul sa deschideti o actiune in instanta pentru anularea hotararii adunarii generale.

Articolul 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Art. 26 fost declarat neconstitutional prin Decizia nr. 670 din 18 mai 2011 a Curtii Constitutionale iar proprietarii au dreptul sa atace oricand hotararile ag contrare legii.

(...)În aceste condiţii, Curtea apreciază că proprietarii care nu au avut cunoştinţă de adunarea generală a asociaţiei de proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată, şi anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Din această perspectivă, Curtea constată că art.26 din Legea nr.230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justiţie pentru apărarea drepturilor legitime al persoanelor interesate.

Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
cyan, moderator
Multumesc
Adunarea generala nu poate lua decizii contrare legii.
Legea 325/2006 art. 29 alin. 1 precum si legea 121/2014 art. 10 alin. 5 prevad obligativitatea folosirii repartitoarelor de costuri de pe calorifere.
In mod normal asociatia ar trebui sa va calculeze caldura in baza repartitoarelor, conform legii, dar in multe cazuri nu se intampla asa.
Ati putea sa le faceti o reclamatie la primarie pentru nerespectarea prevederilor legale.

Alte discuții în legătură

Trecere de la pausal la repartitoare de caldura IolandaMarin IolandaMarin Am o mare problema si sper ca ma veti ajuta cu niste sfaturi: locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care in urma cu niste a trecut de la sistemul de pausal la ... (vezi toată discuția)
Poti forta un proprietar sa renunte la repartitoarele de caldura si sa treaca la pausal? membrucom membrucom Buna ziua! Blocul in care locuiesc are repartitoare de caldura de peste 10 ani. Anul trecut, s-a decis sa se supuna din nou la vot aceasta chestiune si am ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)