In blocul in care locuiesc momentan s-a iscat un mic razboi din cauza ca incepand din Noimebrie majoritatea locatarilor au dorit trecerea la sistemul de plata pausal considerand a fi mai avantajos pentru ei.
Eu si inca 2 proprietari (din totalul de 14) am hotarat sa continuam sa platim in baza repartitoarelor, pentru ca nu folosim oricum caldura si nu ni se pare normal sa platim in plus pentru ceva ce nu folosim.
Recent insa ni s-a spus ca trebuie sa trecem cu totii la plata in sistem pausal, ba pentru ca e decizia a 50+1 din locatari, ba pentru ca legea spune ca daca mai putin de 80% din locatatari nu mai platesc conform repartitoarelor atunci toti trebuie sa renunte la ele (legea 233/2004), ba in baza normelor de calcul din 343 /2010 etc.
Motivele invocate sunt diverse pentru ca celor care au trecut acum la pausal li se pare acum ca platesc prea mult si vor intrarea in sistem si a celor cu repartitoare. In legile respective nu am gasit nicaieri mentiunea ca toti locatarii trebuie sa plateasca in functie de cum a hotarat majoritatea, cel putin nu in mod evident pentru mine.
Imi poate spune cineva daca este vreo lege care impune unui proprietar sa plateasca in acelasi sistem cu ceilalti.
As vrea sa-l intreb pe dl. Marius care este situatia in bloc la dansul, adica din 14 proprietari cati dintre dansii au CT - daca au si cati au ramas bransati la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice pentru incalzirea locuintelor?
In mod normal trebuie sa va intelegeti. Asta nu inseamna ca o parte dintre dvs. sa nu deschideti robinetii termostatici, adica sa nu consumati energie termica, sa beneficiati doar de caldura degajata de tevile verticale sau transferul din peretii comuni - pentru ca de fapt, aici este problema: stai la bloc, este musai sa mentii in casa un anumit confort termic. Acest confort termic a fost proiectat in conditiile unei functionari normale a instalatiei de incalzire.
Asadar, nici nu trebuie trecut in extrema cealalta. Nu vreau sa-mi incalzesc apartamentul, nu consum, nu platesc - da? Cred ca intelegeti ce vreau sa spun.
Pe de alta parte, spuneti-ne care este opinia celorlalti proprietari, care este motivul real al renuntarii la repartitoarele de costuri?
V-as mai sugera ceva: toate tevile din subsol si alte incaperi tehnice, ar trebui foarte bine izolate in vederea obtinerii unor pierderi de caldura cat mai mici.
Pe casa scarilor aveti calorifere?