Detin un apartament cu 2 camere in care e deja inregistrat un sediu social pt o firma, as dori sa stiu daca se pot inregistra mai multe sedii sociale in acest spatiu.
Trebuie delimitat si refacut cadastrul? Daca da, ce inseamna concret delimitat?
As mai avea aici cateva intrebari:
- Pentru un singur sediu social care este suprafata minima care se poate inregistra?
- Trebuie platite taxe la anaf pentru suma pe care o primesc din contractul de gazduire sediu social? Daca da, care sunt acestea?
- Se pot folosi si camere precum bucatarie/baie pt sediu social? (avand in vedere ca sunt spatii delimitate de celelalte camere).
- Daca am inregistrat cel putin un sediu social pe apartament, mai pot inchiria apartamentul in scopuri rezidentiale?
as dori sa stiu daca se pot inregistra mai multe sedii sociale in acest spatiu.
Da, pot fi înregistrare mai multe sedii sociale. Trebuie dată o declarație notarială prin care se arată că, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, apartamentul/spațiul permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate.
Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare. (art. 17 alin. (4) legea 31/1990)
Trebuie delimitat si refacut cadastrul? Daca da, ce inseamna concret delimitat?
Nu trebuie delimitat și refăcut cadastrul. Doar dacă se execută lucrări de reamanajare cu caracter (semi)permanent, precum înlăturare/adăugarare pereți, dependințe, etc.
Delimitarea a două sau mai multe spații în aceeași cameră s-ar putea face, după părerea mea, și prin paravane mobile.
- Pentru un singur sediu social care este suprafata minima care se poate inregistra?
Nu există prevederi legale care să stabilească o suprafață minimă pe care trebuie să o aibă un spațiu pentru a fi folosit ca sediu social.
Legea vorbește însă de o suprafață utilă pe care ar trebui să o aibă spațiul în care se stabilește sediul . Nefiind însă definită exact noțiunea de suprafață utilă, depinde de cum apreciază persoana care verifică respectarea condițiilor. Eu cred ca ar trebui să fie un spațiu suficient pentru amplasarea unui post de lucru/birou.
- Trebuie platite taxe la anaf pentru suma pe care o primesc din contractul de gazduire sediu social? Daca da, care sunt acestea?
Trebuie plătit impozit pe venitul din chirii și, eventual, contribuții de asigurări sociale de sănătate.
Impozitul pentru venituri obținute din chirii in 2018 este de 10% și se aplică la o bază de 60% din valoarea chiriei (art. 84 Cod fiscal).
CASS se datorează doar dacă veniturile nete (60% din chirie) depășesc un anumit plafon (12 salarii minime brute pe an, adică 1900 de lei X 12 = 22,800 lei pe an) (art. 155 Cod fiscal).
Daca aceste venituri cumulate depășesc plafonul de 12 salarii minime brute pe an, se datorează CASS la valoarea unui salariu mediu minim pe luna, adica 1,900 de lei X 10% = 190 de lei pe luna. (art. 170 Cod fiscal).
- Se pot folosi si camere precum bucatarie/baie pt sediu social? (avand in vedere ca sunt spatii delimitate de celelalte camere).
Da, se pot folosi și anexe din apartament pentru sediu social, câtă vreme aceste spații sunt delimitate de celelalte camere.
- Daca am inregistrat cel putin un sediu social pe apartament, mai pot inchiria apartamentul in scopuri rezidentiale?
Teoretic, este posibilă și închirierea concomitentă în scopuri rezidențiale, în condițiile în care ar fi respectate cel puțin una din următoarele condiții:
- Sediul/sediile sociale găzduite în apartament sunt sedii fără activitate;
- Acționarii/salariații societăților care au sediul social în apartament sunt și titularii contractului de locațiune în scop rezidențial.