Mi se poate respinge actiunea in rezolutiunea unui contract de schimb ca prematur introdusa datorita faptului ca nu am fost evins propriu zis de catre un tert?
Va rog frumos sa ma ajutati in aceasta problema cat mai repede intrucat pe 22.10.2009 am termen de judecata la o astfel de actiune. In fapt am formulat actiune in rezolutiunea unui contract de schimb intrucat celalalt copermutant a efectuat schimbul unui teren ce nu ii apartinea, eu ca reclamanta fiind instiintata verbal de catre o terta persoana ca ea este adevaratul proprietar al terenului ce a format obiectul contractului de schimb si ca cocontractantul meu nu detine titlu de proprietate pe terenul ce a facut obiectul contractului de schimb, lucru adevarat intrucat in momentul in care ne-am prezentat la notar pt autentificarea contractului de schimb, cocontractantul meu nu a prezentat titlul de proprietate al terenului respectiv, ci doar un certificat de mostenitor ceea ce nu inseamna titlu de proprietate. Avocatul cocontractantului a depus intampinare la dosar si a cerut respingerea actiunii ca prematur introdusa intrucat in speta de fata este vorba doar de o tulburare de fapt si ca m-as fi putut apara printr-o actiune posesorie nefiind necesara interventia celuilalt copermutant si ca evictiunea propriu zisa provenind de la o terta persoana presupune pronuntarea unei hotarari judecatoresti prin care sa se recunoasca dreptul tulburatorului asupra terenului in litigiu si ca in speta de fata nu este cazul intrucat reclamanta nu a fost chemata in judecata de nicio persoana.
Eu stiu ca din dispoziţiile art. 1407 Cod civil rezultă implicit că schimbul lucrului altuia este nul si ca potrivit dispoziţiilor art. 1408 Cod civil, copermutantul evins are alegerea între două acţiuni:
a) acţiunea prin care cere daune – interese, reprezentând echivalentul valoric al lucrului primit din care a fost evins (asemănătoare acţiunii în garanţie pentru evicţiune în materie de vânzare);
b) acţiunea prin care cere întoarcerea lucrului său, reprezentând în fond o acţiune în rezoluţiunea contractului de schimb şi care prezintă avantajul, de care nu se poate bucura cumpărătorul, că îl pune la adăpost pe copermutantul evins de riscul insolvabilităţii cocontractantului său. Ca urmare a rezoluţiunii contractului, reclamantul trebuie să restituie şi el tot ce a primit în baza contractului şi de care nu a fost evins.
Intrebarea mea este daca mi s-ar putea respinge actiunea in rezolutiunea contractului de schimb ca prematur introdusa pentru motivele invocate de parat in intampinare?
Ar trebui sa apelati la seriviciile unuk avocat sa va apere intersele in instanta intrucit trebuie facut un raspuns la intimpinare prin care sa aratati interesul dv. pentru promovarea actiunii in rezolutiune a schimbului pentru lipsa esentuiala el putin a calitatii de proprietar a celui cu care atri facut schimbul. Citt priveste prematuritatea aceasta nu se poate discuta in cauza cita vreme nu trebuie sa asteptati o cerere de chemare ij judecata ci simplul fapt al tulburari de de fapt si al imposibilitatii utilizarii lucurului primit in schimb va da dreptul de a formula o asemenea actiune