avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot cere rezolutiunea unui contract de schimb?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot cere rezolutiunea unui contract de schimb?

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine intr-o problema :
O persoana X a incheiat un contract de schimb cu Y, Y i-a dat lui X un teren in schimb, iar X i-a dat in schimb lui Y un alt teren, insa pt terenul pe care Y i l-a dat in schimblui X, Y nu are titlu de proprietate pe el, iar acum X este amenintat de adevaratul proprietar ca ii va lua terenul respectiv. Cum poate X sa ceara rezolutiunea contractului de schimb lui Y? Si ce probe poate administra in acest sens?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 18:25, 23 Iunie 2009
buna ziua
se poate foarte simplu ,nu poti vinde sau schimba de cit bunul pe care il detii cu acte ca si proprietar deci ...in concluzie a dat spre schimb cva ce nu detine cu titlu de proprietar.
Lipsa titlului conduce la imposibilitatea incheierii in forma autentica a contractului de schimb , echivaleaza , practic , cu lipsa dovezii calitatatii de proprietar.
(nulitate absoluta)
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Conform art. 1407 C .civil , in cazul in care se dovedeste ca ,in cadrul unei operatiuni de schimbunul dintre contractanti nu este proprietar al lucrului pe care l-a predat , copermutantul primitor este indreptatit sa sa rerfuze predarea lucrului promis in schimb, putand fi consrans numai a intoarce ce a primit
Schimbul lucrului altuia este deci nul.
Conform art. 1408 C. civil,copermutantul( coschimbasul) evins are alegerea intre 2 actiuni:actiunea in a cere daune-interese, reprezentand echivalentul valoric al lucrului primit sau actiunea prin care cere intoarcerea lucrului sau , actiune care de fapt inseamna rezolutiunea contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi se poate respinge actiunea in rezolutiunea unui contract de schimb ca prematur introdusa datorita faptului ca nu am fost evins propriu zis de catre un tert? alinutza b alinutza b Va rog frumos sa ma ajutati in aceasta problema cat mai repede intrucat pe 22.10.2009 am termen de judecata la o astfel de actiune. In fapt am formulat actiune ... (vezi toată discuția)
Schimb de teren agricol andreiylmkkzz andreiylmkkzz Buna seara! Presupunand ca detin un teren in extravilanul unei localitati, vreau sa stiu daca pot face si in ce conditii pot face un schimb cu cineva care ... (vezi toată discuția)
Evictiunea totala Florentina_v Florentina_v Îmi puteţi da un exemplu concret de evicţiune totală ? (vezi toată discuția)